Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verplichte overlijdensrisicoverzekering bij NHG-hypotheek geschrapt

Vanaf 2020 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht voor bestaande hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sinds 2018 geldt dit al voor nieuwe hypotheken met NHG. Met deze verandering hoopt NHG de woningmarkt toegankelijker te maken voor ouderen, chronisch zieken en ex-patiënten.

Mensen zonder gezondheidsklachten kunnen doorgaans zonder problemen en tegen relatief lage kosten een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is vaak anders voor ouderen, chronisch zieken en ex-patiënten. Deze groep loopt meer risico op overlijden, waardoor de maandelijkse premie voor hen hoger is. De afwijkende premie kan het krijgen van een hypotheek in de weg staan.

Overlijdensrisicoverzekering als vangnet
Denk goed na voordat je de ORV opzegt nu deze niet verplicht meer is bij een lopende NHG-hypotheek. Een ORV biedt zekerheid voor je nabestaanden. Mocht jij of je partner wegvallen, dan is het risico op een inkomensgat groot. Met een ORV wordt er een afgesproken bedrag uitgekeerd aan jouw nabestaanden, om het inkomen (tijdelijk) aan te vullen. 

Andere veranderingen NHG en hypotheek
NHG heeft nog andere wijzigingen in de pijplijn, waaronder de onderstaande. Deze aanpassingen moeten nog wel goedgekeurd worden door de minister van Binnenlandse Zaken.

  • De kostengrens gaat ook gelden voor oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar één met NHG. Oversluiten is niet meer mogelijk als de woningwaarde hoger is dan deze kostengrens. 
  • De leengrens bij oversluiten wordt aangepast. Het is niet meer verplicht om de bijkomende kosten van oversluiten mee te financieren. Je mag hiervoor eigen geld gebruiken.
  • Het blijft mogelijk om tot 6% bijkomende kosten mee te financieren als de woningwaarde hoger is dan de koopsom. Als er geen verbouwing van toepassing is kan er maximaal de koopsom plus 6% bijkomende kosten of de waarde van de woning gefinancierd worden. 
  • Een verhoogde kostengrens (6%) bij nieuwbouw is mogelijk, wanneer dit gebruikt wordt voor energiebesparende voorzieningen (EBV). Eerder was dit niet mogelijk omdat nieuwbouwwoningen al zeer energiezuinig zijn. 
  • Duidelijkheid bieden over de verpanding van ORV. Bij verpanding wordt de ORV gekoppeld aan de hypotheek. Bij overlijden wordt dan eerst de hypotheek afgelost en pas daarna gaat het eventuele overige geld naar de nabestaanden. Omdat de ORV verplichting vervalt is het onduidelijk hoe je moet omgaan met de verpanding hiervan.  


Gedaalde premie overlijdensrisicoverzekering
In de afgelopen jaren is de premie voor overlijdensrisicoverzekeringen sterk gedaald. Loopt jouw hypotheek al enige tijd? Controleer dan zeker of je de verzekering kunt oversluiten voor lagere maandlasten. Omdat de kosten maandelijks terugkomen levert een lagere premie al snel een forse besparing op, zeker over de lange termijn. 

De veranderingen rondom NHG kunnen invloed hebben op jouw situatie. Wil je weten of het hebben van een ORV nog relevant is in jouw situatie? Of ben je benieuwd of je kunt besparen op de ORV? Laat dit weten via het onderstaande formulier. Onze adviseurs denken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie