Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat als je meer dan 0 procent spaarrente wilt?

Wat is de overeenkomst tussen een eekhoorn en mens? Allebei leggen ze graag een voorraad aan voor mindere tijden. Zeker bij nadere onzekerheid is de neiging om te hamsteren groot. De één verzamelt nootjes om daar de winter mee door te komen, de ander zet geld op een spaarrekening. De eekhoorn hoeft zich niet druk te maken om de waarde van zijn verzameling. Voor spaarders ligt dit anders. Bij welke bank krijg je nog rente voor je zuurverdiende spaargeld?

Een aantal banken biedt al geen rente meer op een reguliere internetspaarrekening. Hieronder vallen ABN Amro, Moneyou en Triodos Bank. Andere grote aanbieders als Rabobank en ING zitten daar met 0.01 rente slechts nipt boven.

Top-5 spaarrente reguliere spaarrekening
De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden bedraagt op dit moment 0.20 procent. Op een bedrag van 25.000 is dat 50 per jaar. Zeker geen vetpot maar in ieder geval meer dan niks. De volledige top-5 aanbieders ziet er als volgt uit:

Lloyds Bank* - 0.20%
NIBC Direct en LeasePlan Bank - 0.15%
DHB Bank - 0.10%
Anadolubank - 0.08%
Nationale Nederlanden - 0.07%

* als enige bank uit de top-5 valt Lloyds Bank onder een buitenlands depositogarantiestelsel, het Duitse in dit geval. De dekking van dit stelsel is hetzelfde (€100.000) maar je moet bij een eventueel faillissement bij de Duitse toezichthouders aankloppen.

Jezelf indekken tegen een negatieve rente?
Spaarders met een gemiddeld saldo hebben nog niet te maken met een negatieve spaarrente. Sommige banken rekenen dit al wel aan vermogende spaarders. Jezelf wapenen tegen een verdere daling van de rente kan met een deposito. Hierbij staat de rente voor een vooraf gekozen periode vast. Tegenprestatie is wel dat je jouw spaarsaldo in die periode niet mag opnemen. Doe je dat wel, dan betaal je in veel gevallen een boete. De rente op een deposito ligt doorgaans hoger dan de reguliere spaarrente. Onderstaand de hoogste rente bij verschillende termijnen.

1 jaar vast      LeasePlan Bank - 0.40% 
2 jaar vast      LeasePlan Bank - 0.50%
3 jaar vast      Credit Europe Bank - 0.75%
4 jaar vast      Credit Europe Bank - 0.90%
5 jaar vast      Credit Europe Bank - 1.00%

Een spaarsaldo van 25.000 levert bij een 5-jarig deposito € 250 per jaar op. Vijf keer zo veel als de hoogste rente op een reguliere spaarrekening. Het geld moet je dan wel vijf jaar ‘missen’.

Spaarwoede in coronatijd
In de afgelopen maanden kwam de eekhoorn volop in ons naar boven. Er werd fanatiek gespaard. Zo nam het kapitaal op spaarrekeningen in april toe met 3,6 miljard. Bijna negen keer meer dan het gemiddelde in april. Een gedeeltelijke oorzaak is de lockdown, waardoor het simpelweg lastiger was om buitenshuis geld uit te geven. Niet duidelijk is in hoeverre de spaarwoede is aangewakkerd door onzekerheid over de economie en eigen financiële situatie. De verwachting is in ieder geval dat ook een aanzienlijk deel van het vakantiegeld in de spaarpot verdwijnt.

Een eekhoorn stopt zijn nootjes niet zo maar in de eerste de beste boom. Kijk zelf ook waar je jouw geld onderbrengt. Let naast de rente ook op de voorwaarden. Zo kan je bij een deposito in sommige situaties wel boetevrij geld opnemen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of er sprake is van een scheiding. De voorwaarden kunnen per bank verschillen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie