Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Monumentenaftrek blijft voorlopig toch bestaan

Bewoners van rijksmonumenten mogen onderhoudskosten toch blijven aftrekken van hun inkomen. Minister Bussemaker van Cultuur heeft dat donderdag laten weten. De aftrekpost zou aanvankelijk per 1 januari 2017 verdwijnen, maar na kritiek van experts en politici is die beslissing uitgesteld. Het plan is echter nog niet helemaal van de baan.

Mensen die zelf een rijksmonument bewonen, mogen 80% van de onderhoudskosten fiscaal aftrekken. Daarmee komt de overheid eigenaren tegemoet die vanwege de bijzondere status van hun eigendom hogere onderhoudskosten hebben. Vaak kunnen zijn voor het noodzakelijke onderhoud alleen duurdere specialistische bedrijven inschakelen.

Luxe keuken? Geen aftrek mogelijk

Volgens minister Bussemaker wordt er echter veel misbruik gemaakt van de aftrekpost. De aftrek is alleen bedoeld voor noodzakelijk onderhoud. Verbeteringen aan de huizen zijn niet aftrekbaar. Een oude keuken vervangen voor een luxere variant bijvoorbeeld. Of niet-noodzakelijke verbouwingen die het woonoppervlak vergroten.

In plaats van de aftrek hadden de huiseigenaren zich vanaf 2017 tot subsidiepotjes voor monumenten moeten wenden. De bewoners verwachtten een veel soberder regime, met nog strengere eisen. Gemeenteraadsleden vreesden voor hun historische binnensteden als de eigenaren op hun onderhoud zouden beknibbelen, of het zelfs helemaal zouden uitstellen.

Omdat er geen kamermeerderheid bestond om de plannen van Bussemaker te steunen, heeft de minister er voorlopig een streep door gezet.

Volgend kabinet hakt de knoop door

Is de aftrek vanaf nu veilig? Zeker niet. In 2018 gaan de marktpartijen en de overheid alle financiële regelingen in de monumentenzorg evalueren. Het is heel goed mogelijk dat de fiscale aftrek voor rijksmonumenten dan alsnog vervalt. Vanwege de verkiezingen in maart volgend jaar, zal het besluit door een volgend kabinet genomen worden.

PvdA-minister Bussemaker had met de aftrek €25 miljoen willen bezuinigen. In totaal betaalt de overheid jaarlijks €170 miljoen indirect mee aan het onderhoud van rijksmonumenten.

Onderhoud naar voren halen?

Woon je in een rijksmonument? Dan kan het verstandig zijn om je onderhoudsplanning eens tegen het licht te houden. In 2017 en 2018 ben je in ieder geval nog verzekerd van de fiscale aftrek. Later gepland onderhoud enkele jaren naar voren halen kan daarom financieel aantrekkelijk zijn.

Een grote verbouwing of onderhoudsproject kun je op verschillende manieren financieren. Een overzicht van subsidies en regelingen vind je hier. Wil je weten wat voor de jou de beste mogelijkheid is? Onze adviseurs kijken graag met je mee om een plan te maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie