Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Waarom nog geen 10% van de zzp'ers een pensioenplan heeft

Internationaal staan we er goed op met ons pensioen. Ondanks sombere berichten van pensioenen scoort Nederland altijd uitstekend in vergelijking met andere landen. Des te opmerkelijker is het dat zzp'ers en andere zelfstandigen juist slecht presteren op pensioengebied, zelfs als je het vergelijkt met ondernemers in het buitenland. Lees hier waarom.

Pensioenverzekeraar Aegon deed in vijftien landen onderzoek naar de manier waarop zzp'ers en zelfstandigen met hun pensioen omgaan. Dan komen de Nederlandse zzp'ers er bekaaid vanaf. Slechts 8 procent heeft een pensioenstrategie op papier. Alleen in Brazilië (8%) en Japan (5%) zijn er nog minder zelfstandigen met concrete pensioenplannen.

Belastingvoordeel te weinig gebruikt

Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers (55%) heeft weliswaar een plan, maar zet dat niet op papier. Ze leggen wel geld opzij voor het pensioen, maar doen dat niet met een pensioenproduct. Daarmee blijft het geld vrij beschikbaar wanneer het nodig is, maar je profiteert niet van de mogelijke belastingvoordelen. Lees hier meer over fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen.

Volgens Aegon-bestuurder Wim Hekstra is dat een risico. "Het sociaal stelsel in Nederland is het meest gestructureerde in de wereld, maar zelfstandigen hebben nauwelijks iets geregeld. Dat er te weinig over wordt nagedacht kan problemen geven wanneer de zpp'er daadwerkelijk met pensioen gaat", zegt hij in het FD.

Zelfstandigen hebben een onregelmatig inkomen. Zeker in de beginfase van het ondernemerschap is het pensioen dan geen prioriteit. Heb je een stabiel inkomen? Laat dat dan de aanleiding zijn om ook eens over je pensioen te denken.

Pensioen geen harde lijn

Zelfstandigen hebben bovendien een bijzondere kijk op het pensioen. Anders dan werknemers bestaat er geen vastgestelde datum waarop je met pensioen gaat. Een zzp'er kan bijvoorbeeld makkelijk zelf besluiten om eerst minder te gaan werken, of juist net zo lang door te gaan als het leuk blijft. Zo'n 78 procent heeft een flexibele overgang van werkend naar gepensioneerd voor ogen.

Of er een verband bestaat is niet duidelijk, maar Nederlandse zzp'ers verwachten sowieso het langst door te blijven werken na hun 65e. Ongeveer 73% van de deelnemers denkt tegen die tijd nog te werken en misschien zelfs wel helemaal nooit te stoppen. Nederlandse zzp'ers zijn daarmee met afstand het meest overtuigd van de lange duur van hun carrière.

Percentage zzp'ers en zelfstandigen dat verwacht door te werken na hun 65e

Nederland 73%
Verenigde Staten 56%
Duitsland 52%
Verenigd Koninkrijk 52%
Japan 50%

Langer blijven werken is dus goed doorgedrongen tot de zelfstandigen in Nederland. Slechts 35 procent is echter zeker dat ze het pensioen ook op comfortabele wijze kunnen doorbrengen. Dat is hoog in internationaal perspectief, maar er is ook een wereld te winnen. Wil jij eens met iemand praten over je pensioen? Wij nemen graag vrijblijvend je mogelijkheden door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie