Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Op je 71e met pensioen in 2060. Hoe betrouwbaar is dat?

In 1974 verloor Nederland de WK-finale van West-Duitsland. Joop den Uyl was premier en Gerard Cox zong over 'Die goeie ouwe tijd'. Toen al. Wat was 43 jaar geleden een vergezicht over het jaar 2017 waard? Niet veel, waarschijnlijk. Toch schuwen wij er niet voor om de pensioenleeftijd van 2060 te voorspellen. Waarom doen we dat en is dat terecht?

De leeftijd waarop je voor het eerst een AOW-uitkering krijgt, loopt op. In 2022 ben je 67 jaar en 3 maanden als je de eerste storting ontvangt. Die leeftijd is niet het eindpunt. De AOW-grens is vanaf 2022 flexibel en afhankelijk van de levensverwachting. Omdat we gemiddeld steeds ouder worden, gaat je pensioen ook steeds later in.

43 jaar vooruitkijken

We kijken dus 43 jaar in de toekomst. Het CBS trok de stijgende lijn van de levensverwachting door en voorspelde de pensioenleeftijd in 2060: 71,5 jaar. Zodra ze het werk neerleggen, zijn mensen in 2060 volgens dezelfde voorspelling gemiddeld nog 18,3 jaar in leven. Ter vergelijking: bij de invoering van de AOW leefden mensen gemiddeld geen 15 jaar meer, en dat was gerekend vanaf hun 65e.

Zo bezien is de verhoging van de pensioenleeftijd goed te verklaren. Maar hoe nuttig is het om voorspellingen te doen over een ontwikkeling 42 jaar in de toekomst?

Geen nauwkeurige voorspelling

In 1988 won Nederland de EK-finale van de Sovjet-Unie. Mensen die tijdens dat toernooi werden geboren, krijgen volgens de CBS-voorspelling hun eerste AOW-uitkering in 2060. Het CBS plaatste daar echter de kanttekening bij dat de levensverwachting nooit een nauwkeurige voorspelling is. De uiteindelijke AOW-leeftijd kan dus ook 'enkele jaren hoger of lager zijn'.

Nog meer kanttekeningen

De stijgende AOW-leeftijd wordt niet alleen veroorzaakt door de oplopende levensverwachting. We hebben ook nog steeds te maken met de gevolgen van de naoorlogse geboortegolf. Daardoor is de verhouding werkenden tegenover gepensioneerden ver uit het lood geslagen. Minder betalers en meer ontvangers.

De demografische golf is echter ook een keer uitgerold. Vanaf 2040 zijn de naweeën van de babyboom verdwenen. Wat betekent dat? Het zou goed kunnen dat door de stabilisering van generaties de financiële noodzaak om de AOW-leeftijd te verhogen na 2040 óók verdwenen is.

Dat is misschien wat kort door de bocht, want het hangt natuurlijk van veel meer zaken af. Niet in de laatste plaats de economische en technologische ontwikkeling van Nederland. In 23 jaar kan er immers veel gebeuren. Laat staan in 42 jaar.

Tref zelf voorzorgsmaatregelen

Hoe verder je vooruit kijkt, hoe minder de voorspelling waard wordt. Het is ondoenlijk om in 2017 de pensioenleeftijd in 2060 te voorspellen. Ben je een kind van '88? Dan is er nog geen reden om je zorgen te maken. Wil jij voorkomen dat de overheid bepaalt wanneer je kunt stoppen met werken? Zorg dan dat je zelf financiële voorzorgsmaatregelen treft.

Wil je zelf de einddatum van je carrière kunnen bepalen? We laten je graag de mogelijkheden zien.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie