Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Spaarrente ING verder omlaag. Volgen Rabobank en ABN?

ING verlaagt als eerste grote bank de spaarrente. Als spaarder ontvang je nog maar 0,15 procent. Rabobank en ABN Amro zijn met 0,20 procent slechts iets guller. Met de verdere neergang is de spaarrente hard op weg naar het nulpunt. Voor de hoogste rente moet je uitwijken naar een internetspaarbank. 

Een spaarrente van 0,50 procent of meer is nog mogelijk. Wel is het de vraag voor hoe lang. Ook de aanbieders met de hoogste rente zullen de neergaande beweging volgen. Ondanks deze onzekerheid zal je bij een grote bank ook in de toekomst niet snel de hoogste rente krijgen.

Aanbieders met een spaarrente van 0,50 procent of meer
ASR Bank              Internet Spaarrekening 0.55%   
KNAB                     Flexibel Sparen 0.55%                                    
Argenta                Internetspaarrekening 0.50%                   
Anadolubank       Alfa Slimmer Sparen 0.50%                                    
MoneYou             Spaarrekening 0.50%                         

Waarom verschilt de spaarrente per bank fors?

Bij ASR ontvang je op dit moment meer dan drie keer zo veel spaarrente als bij ING. Dat is percentueel een groot verschil. Dit heeft met verschillende zaken te maken. Belangrijk is de mogelijkheid die een bank heeft om geld aan te trekken. Vooral voor de grote banken is dat vrij eenvoudig.

Wie geld uitleent aan ING loopt weinig risico dat de bank in de toekomst niet meer in staat is de lening terug te betalen. De bank kan zijn risico’s goed spreiden omdat deze actief is in meerdere landen en met meerdere producten. Dit is anders bij een specifieke spaarbank die regionaal actief is. Deze zal meer moeite moeten doen om geld aan te trekken. Ofwel, een hogere spaarrente moeten bieden om jouw spaargeld binnen te halen.

Risico beperkt door depositogarantiestelsel

Je hoeft er niet wakker van te liggen dat jouw spaarbank misschien meer risico loopt dan de drie grote banken. Voor banken die in Nederland actief zijn geldt bescherming via het depositogarantiestelsel. Mocht de bank toch failliet gaan, dan geldt een bescherming tot € 100.000 per spaarder per bank. Komt een bank uit het buitenland, dan ben je bij faillissement aangewezen op de instanties die in het vestigingsland de garantie regelen. Bijvoorbeeld bij het uit België afkomstige Argenta.

Weinig kans op stijging spaarrente

Waarschijnlijk ben je als spaarder al gewend aan de lage spaarrente. Gelukkig maar, want dat blijft naar verwachting voorlopig zo. Banken kunnen tegen lage kosten geld lenen van instanties als de Europese Centrale Bank. Ze hebben bovendien meer geld dan ze uit kunnen lenen. Als banken de spaarrente verhogen, kost ze dat juist meer geld en krijgen ze nog meer geld waar ze eigenlijk niet direct behoefte aan hebben.

De kans is groot dat de andere grootbanken het voorbeeld van ING volgen en de rente verder verlagen. Je geld dan toch maar thuis onder de matras verstoppen? Dat is niet bepaald verstandig. Aansluiten bij een internetspaarbank is een beter idee. Al kan ook daar de rente verder dalen. Garanties heb je helaas nooit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie