Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Sparen bij buitenlandse spaarbank makkelijker

Voor het openen van een buitenlandse spaarrekening hoef je tegenwoordig niet meer de grens over. Via een platform als Savedo kun je jouw spaargeld vrij eenvoudig over de grens stallen. De spaarrente ligt hoger dan bij Nederlandse banken. Mooi meegenomen. Of is het niet zo aantrekkelijk als het lijkt?

Savedo is zelf geen bank maar brengt spaarders en aanbieders van spaardiensten bij elkaar. Op de Nederlandstalige website Savedo zie je waar je allemaal terecht kunt. Raisin is een soortgelijk platform.

Hogere spaarrente

Bij het één jaar vastzetten van je spaargeld biedt de Portugese bank Atlantico een rente van 1,1 procent. Ter vergelijking: Rabobank verstrekt over dezelfde termijn 0,10 procent.

Bij ABN en ING is het zelfs niet meer mogelijk spaargeld voor één jaar vast te zetten. De minimale termijn is bij deze banken vijf jaar. Daar krijg je vervolgens per jaar slechts 0,01 procent spaarrente voor terug. Fors minder dan de 1,80 procent bij Atlantico.

Buitenlandse spaarbanken toegankelijker

Deelplatformen en start-ups maken de afstand tussen jou en een buitenlandse bank overbrugbaar. Je hoeft je niet meer aan te melden op de Spaanse of Portugese website van een bank. Zo regelt Savedo de aanmelding bij de bank en de storting van jouw geld.

Garantiestelsel geldt in heel Europa

In heel Europa geldt dat per officieel geregistreerde bank € 100.000 van jouw spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt. Mocht een bank failliet gaan, krijg je je spaargeld tot dat maximum weer terug. Je moet in dat geval de procedure wel met instanties uit het vestigingsland afhandelen.

Sparen in het buitenland verstandig?

De hoge spaarrente in het buitenland is een voordeel. Let wel op de volgende aandachtspunten:

  • Banken die een recordrente bieden, lopen over het algemeen ook meer risico. Ze moeten immers meer winst maken om de rentevergoeding terug te verdienen.

  • Wanneer een bank failliet gaat, loop je het risico lang te moeten wachten op een vergoeding vanuit het depositogarantiestelsel.

  • De financiële gezondheid van een buitenlandse bank is niet altijd duidelijk. Websites als Savedo zijn niet verplicht daar uitgebreid informatie over te geven.

  • Het garantiestelsel is Europees geregeld. Toch is het de vraag of de garantie ook als een huis staat als er problemen tussen landen onderling ontstaan.

  • Je loopt het risico op een belastingaanslag uit het vestigingsland van de bank, tenzij je formulieren invult om aan te geven dat je inwoner van Nederland bent.

De hogere spaarrente in het buitenland is een voordeel. Het is wel de vraag wat het oplevert in verhouding tot het risico. Op dat punt winnen de Nederlandse banken het.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie