Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek voor zzp’ers: deze documenten heb je nodig

De laatste jaren is het steeds gemakkelijker geworden voor zzp’ers om een hypotheek te sluiten. Ben je zelfstandig en op zoek naar een koophuis? Je hypotheekaanvraag verloopt een stuk soepeler als je meteen de juiste documenten bij elkaar verzamelt. Wat heb je als zzp’er nodig?

Deze documenten heb je nodig om je inkomen aan te tonen:

  • Jaarrekeningen van de laatste drie kalenderjaren*
  • Kopie van ingediende inkomstenbelasting van de laatste drie jaar*
  • Definitieve aanslagen van inkomstenbelasting van de laatste drie jaar*
  • Inkomensgegevens partner
  • Afschrift spaarrekening(en)
  • Overzicht van opgebouwde pensioenrechten

* Er zijn banken die je met  twee jaarrekeningen ook een hypotheek verstrekken. Bijvoorbeeld als je kunt laten zien dat je de komende jaren een positief inkomen gaat verdienen. De voorwaarden kunnen per bank verschillen.

Besteed aandacht aan jaarrekening

Een jaarrekening bestaat uit een financieel eindverslag van je bedrijf met een uitgebreide samenvatting van je activiteiten. Het document begint met de balans: een overzicht van bezittingen, schulden en eigen vermogen van je bedrijf. In de winst- en verliesrekening staat het overzicht van alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Een korte toelichting op de cijfers mag niet ontbreken.

Je kunt online verschillende voorbeelden vinden van hoe je de balans en winst- en verliesrekening opstelt. De jaarrekening kun je zelf doen of uitbesteden aan je boekhouder. Hypotheekverstrekkers accepteren alleen jaarrekeningen die aan de eisen voldoen.

Andere documenten

Met je bedrijfsplan, diploma’s en getuigschriften kun je aantonen dat je in staat bent om als zzp’er een goed inkomen te verdienen. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat je de hypotheek kunt blijven betalen. Denk ook aan het inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel.

Maak tot slot alle kosten inzichtelijk

Heb je alle inkomsten bij de hand, maak dan nog een overzicht van de uitgaven. Zo kun je op voorhand bepalen welke woonlasten je wel en niet kunt dragen. Denk hierbij aan:

  • Overzicht van schulden, persoonlijke leningen en andere verplichtingen
  • Overzicht van de premies voor je huidige verzekeringen

Met alle inkomsten en uitgaven op een rijtje heb je beter inzicht in hoe verantwoord een hypotheek in jouw situatie is. Helemaal als je de toekomst van je bedrijf kunt onderbouwen. Voeg daar een persoonlijke motivatie aan toe en je bent optimaal voorbereid op het hypotheekgesprek. Verzamel al je documenten en maak met ons een afspraak. Wij nemen de mogelijkheden voor een hypotheek met je door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie