Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Dringen bij de bank voor hypotheek uit 2017

Het maakt nogal wat uit of je een hypotheek uit 2017 hebt of een hypotheek uit 2018. De leennormen worden volgend jaar strenger en dat scheelt duizenden euro's. Als je jouw hypotheek in 2017 aanvraagt en de bank geeft je pas in 2018 een bindende offerte, welke regels zijn dan van toepassing? De AFM hakte pas de knoop door: de datum op de bindende offerte is leidend.

Dat betekent dat je als consument ontzettend moet uitkijken met je hypotheekaanvraag. Omdat het verschil in leencapaciteit duizenden euro's groot is, bestaat zelfs de kans dat je de hypotheek volgens de normen van 2018 niet meer rond krijgt. Een voorlopig koopcontract zonder voorbehoud van financiering wordt dan zelfs een zeer groot financieel risico.

Wat verandert er in 2018?

De belangrijkste wijziging is de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. Die bedraagt dit jaar nog 101 procent. Volgend jaar is dat 100 procent. Op een gemiddelde woning mag je in 2018 ruim 2.500 minder lenen. Een bedrag bovenop de koopsom dat vooral starters goed kunnen gebruiken om een deel van de kosten koper te betalen. Volgend jaar is dat dus afgelopen.

De tweede wijziging is de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen. Jaarlijks stelt de overheid vast welk deel van je brutoloon je mag gebruiken voor je hypotheek. Volgend jaar is dat weer ietsje minder dan dit jaar. Hoeveel het scheelt hangt af van je persoonlijke situatie. Bij elkaar kunnen de beide wijzigingen flinke gevolgen hebben voor je woonmogelijkheden.

Hypotheek aanvragen voor 15 november

Dit jaar mochten huizenkopers die hun bindende hypotheekofferte niet voor de jaarwisseling ontvingen, toch nog enige tijd volgens de regels van 2016 lenen. Banken kampten toen met grote achterstanden en kopers dreigden daar de dupe van te worden. Dit jaar is er geen respijt meer. Volgens de AFM kunnen consumenten inmiddels rekening houden met de gevolgen van een late aanvraag.

Hoe snel moet je zijn? Een hypotheekaanvraag kan snel 4 tot 6 weken in beslag nemen. Wil je graag nog 101 procent lenen, dan is het verstandig om in ieder geval voor 15 november een voorlopige hypotheekofferte van je bank te krijgen. Dan is de kans groot dat je nog in 2017 een bindende hypotheekofferte krijgt.

Niet alle hypotheekaanvragen zijn in 6 weken afgerond. Verwacht je dat jouw aanvraag complex wordt? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Onze hypotheekadviseur heeft goed zicht op de doorlooptijden en kan daar in zijn advies rekening mee houden. Loop eens binnen of laat voor een afspraak hier je gegevens achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie