Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Dubbele kostenstijging bij verbouwen woning

Consumenten die hun huis willen verbouwen, moeten rekening houden met toegenomen kosten. Al langere tijd zit de prijs voor bouwmaterialen in de lift. Hier komt de stijging van de rente bovenop. Na de hypotheekrente stijgen ook de kosten van persoonlijke leningen hard. Wat merk je hier in de praktijk van?

Wil je verbouwen en dit financieren met een lening? Je hebt in dat geval keus uit de volgende leenvormen:

  • Gebruik maken van verhoogde hypotheek inschrijving
  • Verbouwingshypotheek afsluiten (tweede hypotheek)
  • Hypotheek oversluiten combineren met verhogen hypotheek
  • Een persoonlijke lening (ofwel consumptief krediet)

Welk soort lening het best past, hangt af van zowel je situatie als de verbouwing zelf. Lees in dit eerdere artikel meer over de kenmerken van leningen en de verschillen.

Rente persoonlijke lening stijgt fors
De hypotheekrente is in de laatste maanden stevig opgelopen. In het kielzog hebben veel geldverstrekkers nu ook de rente voor persoonlijke leningen verhoogd. Leensite Becam schetst de gevolgen bij een lening van € 50.000, met een looptijd van 30 jaar. Door de rentestijging zijn de totale kosten voor het financieren met € 10.468,- gestegen. Dezelfde verbouwing valt hierdoor 18 procent duurder uit ten opzichte van eind vorig jaar.

De leensite verwacht een verdere stijging van de gemiddelde rente. "In het middelpunt van de covid pandemie waren geldverstrekkers terughoudend met het verhogen van hun rentes. Nu zien we weinig meer terug van die voorzichtigheid. Die omslag levert een sneeuwbaleffect aan renteverhogingen op."

Na hout en staal ook cement duurder
Los van de financiering maken stijgende bouwkosten een verbouwing duurder. De prijs van materiaal als hout en staal stijgt al sinds eind 2020. Een verdubbeling in die periode is geen uitzondering, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nieuw is dat ook voor beton en cement fors meer betaald moet worden, omdat bij de productie duurdere fossiele brandstoffen nodig zijn.

Veel bouwbedrijven komen in de problemen door de explosief gestegen prijzen van bouwmaterialen. Bij het aangaan van afspraken over een verbouwing is lang niet altijd rekening gehouden met het huidige scenario. Voor woningeigenaren bestaat het risico dat het bouwbedrijf geen andere mogelijkheid ziet dan het tussentijds doorberekenen van de toegenomen kosten.

Ben je ook van plan om jouw woning te verbouwen en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn qua financiering? Onze adviseurs kunnen in kaart brengen welke lening het best aansluit bij jouw situatie en wat je financiële ruimte is. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie