Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

7 veelgestelde vragen over de zakelijke autoverzekering

Een autoverzekering voor zakelijk gebruik verschilt van de variant voor particulieren. Zo ligt de premie doorgaans hoger. Dat is te verklaren, er worden bedrijfsmatig gemiddeld meer kilometers gemaakt. Met de juiste autoverzekering beperk je het risico op financiële problemen. Wat valt er precies onder de zakelijke autoverzekering en waar let je op bij het afsluiten? 

Wat is een zakelijke autoverzekering?
Met de zakelijke autoverzekering kun je schade aan of veroorzaakt met jouw bedrijfsauto verzekeren. Op deze manier bescherm je jouw bedrijf tegen financiële verliezen. Een zakelijke autoverzekering kan verschillende soorten voertuigen dekken, zoals vrachtwagens, bestelauto’s, bestelbussen en taxi’s.

Waarom is de premie van zakelijke autoverzekering hoger dan de particuliere variant?
Doorgaans is een zakelijke autoverzekering duurder dan een particuliere autoverzekering. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat een zakelijke auto intensiever gebruikt wordt. Daarnaast is er vaker sprake van schade veroorzaakt door verschillende bestuurders. Toch betaalt niet iedereen dezelfde prijs voor dezelfde zakelijke autoverzekering. De premie is onder andere afhankelijk van de volgende zaken:

  • De branche waarin het bedrijf opereert.
  • Het aantal kilometers dat jaarlijks gereden wordt.
  • Mogelijke collectiviteitskorting. Je kunt korting op de premie krijgen als je meerdere bedrijfsauto’s verzekert.
  • Het type voertuig. Een koeriersbusje is doorgaans duurder om te verzekeren dan een ‘normale’ personenauto.
  • Hoeveel verschillende mensen er in de auto rijden. Doorgaans geldt; des te meer mensen van de auto gebruik kunnen maken, des te hoger de premie.

Moet ik de auto die ik voor mijn bedrijf gebruik zakelijk verzekeren?
Wanneer de auto in de boekhouding van je onderneming voorkomt, moet je deze zakelijk verzekeren. Hoewel een auto niet op een eenmanszaak geregistreerd kan worden, moet je de auto als zzp’er wel zakelijk verzekeren als je de kosten per gereden kilometer doorrekent naar klanten.

Wat dekt de zakelijke autoverzekering?
Net als bij een particuliere autoverzekering heb je keuze uit een WA, WA beperkt casco en Allrisk dekking. De WA-verzekering is voor iedere auto verplicht en dekt enkel de schade die jij met de bedrijfsauto aanricht. Met een WA beperkt casco kun je daarnaast ook op dekking rekenen bij ruitschade, diefstal of inbraak en de gevolgen van brand. Met Allrisk kun je een vergoeding krijgen voor alle geleden schade aan je auto. Check altijd wel de voorwaarden voor je de verzekering afsluit.

Is een zakelijke autoverzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premie van de zakelijke autoverzekering is fiscaal aftrekbaar. Net als andere kosten voor je auto. Denk hierbij onder andere aan brandstof, onderhoud, reparatie, motorrijtuigenbelasting etc. De assurantiebelasting die de verzekeraar bij de premie optelt, is echter niet aftrekbaar.

Mag je met een zakelijke autoverzekering ook privé rijden?
Dit verschilt per verzekeraar. Sommigen vinden dit geen probleem, terwijl het bij andere verzekeraars niet onder de dekking valt. Het komt ook voor dat het wel is toegestaan onder voorwaarden. In dat geval mag je bijvoorbeeld maximaal 500 kilometer per jaar privé rijden.

Hoe zit het met schadevrije jaren?
Net als met een privéauto, bouw je met een zakelijke autoverzekering een no-claim korting op als je lang zonder schade rijdt. Bij sommige verzekeraars kun je jouw privé opgebouwde schadevrije jaren meenemen, zodat je de bijbehorende no-claim korting krijgt. Dit betekent wel dat privé het aantal schadevrije jaren op nul komt te staan. Het is de vraag of dat verstandig is, vooral als er meerdere mensen in de auto rijden. Heb je meerdere auto’s van de zaak? Dan geldt per auto een eigen no-claim korting/schadevrije jaren.

Met een auto van de zaak ben je in principe verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Lees de voorwaarden goed door, zodat je weet waar je aan toe bent. Benieuwd welke autoverzekering bij jouw bedrijf past? Of wil je nagaan of je zakelijke autoverzekering goedkoper kan? Wij zoeken dit graag voor je uit. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie