Beperk het brandgevaar van zonnepanelen op je bedrijfspand
Geplaatst op 29 augustus 2023
Recent ging een bedrijfspand in Alblasserdam volledig in vlammen op. Een maand eerder gebeurde hetzelfde in Zeewolde. Op beide panden lagen zonnepanelen, die het blussen lastiger maakten of zelfs de oorzaak waren van de brand. Hoe zorg jij voor zo brandveilig mogelijke zonnepanelen op je bedrijfspand?
Slechte materialen of een onjuiste installatie kunnen van zonnepanelen brandgevaarlijke apparaten maken. Zelfs wanneer een brand door iets anders is veroorzaakt, kunnen zonnepanelen het blussen in de weg staan. Zeker wanneer ze erg dicht tegen elkaar geplaatst zijn.
Tips om het risico te verkleinen
- Ga voor een erkend installateur
Het installeren van zonnepanelen is een technische klus. Wanneer zonnepanelen niet zorgvuldig geïnstalleerd worden, is de kans op brand of andere problemen met de zonnepanelen groter. Met een erkend installateur weet je dat de panelen voldoen aan de veiligheidseisen en geldt er doorgaans garantie. Een erkend installateur herken je aan een keurmerk. - Houd de omvormer vrij
Een omvormer heb je nodig om opgewekte stroom om te zetten in elektriciteit. Deze apparaten kunnen heel heet worden. Het is daarom belangrijk om de omvormer op een brandveilige achtergrond te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een stenen muur of gipswand. Daarnaast moet de omvormer warmte kunnen afgeven. Plaats dus geen spullen binnen 50 centimeter van de omvormer. - Kies voor onbrandbare dakisolatie
Vooral bij zonnepanelen die in het dak worden geplaatst, als vervanging van de dakpannen, is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van onbrandbare dakisolatie. Bij een dergelijke installatie is er namelijk weinig ruimte voor ventilatie, waardoor het isolatiemateriaal heet kan worden en kan ontbranden.
Onderhoud van de zonnepanelen
Onderhoud is onmisbaar als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. In de eerste drie jaar na plaatsing is een zelfstandige check doorgaans voldoende. Doe dit met regelmaat. Maak de zonnepanelen schoon, check of er niet per ongeluk spullen in de buurt van de omvormer zijn geplaatst. Controleer daarnaast of de kabels niet gespannen staan, je geen koperkleur ziet en het omhulsel niet versleten is. Je doet er verstandig aan de keuring en onderhoud over te laten aan een professional, zoals een onafhankelijk inspecteur die keurt volgens SCIOS Scope 12. Deze inspecteurs houden een specifieke methode aan en controleren de hele zonnestroominstallatie.
Zonnepanelen op bedrijfspand verzekeren
Bij de meeste verzekeraars vallen zonnepanelen onder gebouwenverzekering of zakelijke opstalverzekering. Vaak zijn de panelen standaard meeverzekerd. Ga daar niet automatisch vanuit en controleer dit in de voorwaarden van de zakelijke verzekering. Als eigenaar van het pand heb je zelf de verantwoordelijkheid om de zonnepanelen goed te (laten) installeren en onderhouden. Is achterstallig onderhoud de reden voor brand? Het risico bestaat dat de verzekeraar niet of niet de volledige schade uitkeert.
Heb je onlangs zonnepanelen laten plaatsen? Geef dit door aan je verzekeraar. Zorg tot slot dat je weet hoe je de zonnepanelen uit kunt schakelen. Zo kun je zelf actie ondernemen als je twijfelt aan de veiligheid. Ben je op zoek naar een goede verzekering voor jouw bedrijfspand of heb je behoefte aan een scan van je huidige verzekeringen? Geeft dit aan via het onderstaande formulier en we helpen je graag.