Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Dek cyberrisico’s af met een cyberverzekering

Cybercriminaliteit is een toenemend probleem. Zowel grote als kleine ondernemingen kunnen te maken krijgen met een cyberaanval. Een cyberverzekering kan uitkomst bieden. Let wel op de voorwaarden, die sterk verschillen per verzekeraar. 

Een cyberaanval kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. Niet vreemd dat cybercriminaliteit met afstand de lijst aanvoert van risico's waar bedrijven zich druk om maken. Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Schadeverzekeringen. Een cyberaanval kan de bedrijfscontinuïteit flink in gevaar brengen. Daarnaast loop je het risico op reputatieschade als cybercriminelen persoons- of bedrijfsgevoelige informatie in handen krijgen of zelfs openbaar maken.

Wat is een cyberverzekering?
De gevolgen van een cyberincident kunnen resulteren in forse financiële schade. Met een cyberverzekering kun je je verzekeren voor deze schade. Doorgaans wordt er meer gedekt dan alleen de bedrijfsschade. Denk bijvoorbeeld ook aan de schade die een klant of zakenpartner oploopt als gevolg van het incident. Veel cyberverzekeringen zijn opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Preventie
    Samen met de verzekeraar kijk je naar de risico’s die je nu loopt op het gebied van cybercrime. Waar kan en moet je maatregelen nemen om de kans op incidenten zo laag mogelijk te houden, zoals het installeren van goede beveiligingssoftware.
  • Herstellen
    Na een cyberincident volgt zo snel mogelijk herstel van de schade.
  • Vergoeden van schade
    Schade als gevolg van het incident wordt onder voorwaarden vergoed. Denk hierbij aan een computer die niet meer werkt als gevolg van een virus, of wanneer je webwinkel uit de lucht is door een ransomware aanval (gijzeling).

Vereisten bij afsluiten cyberverzekering 
Voor het afsluiten van een cyberverzekering moet je aan bepaalde eisen voldoen. Dit is ook onderdeel van de preventie van de verzekering. Denk aan het hebben van actuele beveiligingssoftware, een passend wachtwoordbeleid en het regelmatig maken van back-ups. Welke eisen er precies gelden, hangt onder andere af van het soort onderneming en de invulling van de verzekeraar zelf.

Zie een cyberverzekering als aanvulling
Een cyberverzekering is geen vervanging van een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hoewel schade na een cyberincident bij een klant of zakenrelatie vaak gedekt is op de cyberverzekering, geldt dit niet voor andere schades die je bij een klant onverhoopt veroorzaakt. Hiervoor blijft een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Zie een cyberverzekering eerder als een aanvulling op deze verzekeringen.

Verzekeraars blinken niet altijd uit in het gebruik van duidelijke termen. Dit maakt het vergelijken van cyberverzekeringen vaak lastig. Wil jij weten hoe jij je kunt verzekeren tegen cyberrisico’s of andere bedrijfsrisico’s? Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie