Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Gezinsuitbreiding op komst? Regel je financiën goed

De geboorte van een zoon of dochter is een groots moment. De komst van een kleine brengt een hoop veranderingen met zich mee. Niet alleen je prioriteiten veranderen. Voor je inkomsten en uitgaven heeft het vaak ook grote gevolgen. Zorg dat je al goed financieel voorbereid bent voordat je zoon of dochter ter wereld komt. 

Volgens het Nibud wordt 15 procent van het besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin besteed aan één kind. Heb je twee kinderen? Dan wordt daar gemiddeld 25 procent van het inkomen aan uitgegeven. Kortom, het krijgen van kinderen heeft flinke impact op je financiële situatie. Goed om je daar bewust van te zijn.

Krijg inzicht in je inkomen
De komst van een kleine resulteert vaak ook in wijzigingen van het inkomen. Stel één van jullie gaat bijvoorbeeld minder werken of neemt betaald ouderschapsverlof op. In het laatste geval krijg je wel inkomen, maar bijna altijd minder dan je reguliere salaris. Deze terugval in inkomen moet je wel kunnen dragen, zonder dat je in de problemen komt. Je vaste lasten, zoals je hypotheek, worden niet opeens minder. Maak voor jezelf een goede begroting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vergeet daarbij niet dat je mogelijk recht hebt op toeslagen, zoals kinderbijslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag.

Zekerheid extra belangrijk als de kleine er is
Na de geboorte van je zoon of dochter is extra zekerheid belangrijk. Mocht er iets met jou of je partner gebeuren, dan wil je dat alles goed geregeld is. Bij ziekte of werkeloosheid wil je niet dat je noodgedwongen moet verhuizen, omdat je de lasten niet meer kunt dragen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een woonlastenverzekering kan in die situatie uitkomst bieden.

Je kind aanmelden bij verzekeraars
Als kersverse ouder staat je hoofd doorgaans niet naar het regelen van de praktische zaken. Toch is dit wel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het aanmelden van je kind bij de verzekeraar. Vooral de zorgverzekering is een aandachtspunt. Als je jullie baby niet binnen vier maanden aanmeldt bij je zorgverzekering, loop je het risico eventuele zorgkosten zelf te moeten betalen. Zeker bij zorg in het ziekenhuis kan de rekening hoog oplopen. Check ook de volgende verzekeringen op nodige wijzigingen:

  • aansprakelijkheidsverzekering,
  • rechtsbijstandverzekering,
  • reisverzekering,
  • levensverzekering,
  • uitvaartverzekering,
  • ongevallenverzekering,
  • opstalverzekering en inboedelverzekering.

Verbouwen woning nodig?
Heb je meer ruimte nodig omdat er een baby op komst is? Met een dakkapel, uitbouw of andere indeling van je woning kan je de gewenste extra ruimte creëren. Mogelijk heb je extra slagkracht nodig om een dergelijke verbouwing te financieren. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder een consumptieve lening, het afsluiten van een nieuwe hypotheek of vrijmaken van eventuele overwaarde in je woning. Onze specialisten kunnen je adviseren over de beste opties in jouw situatie.

Het krijgen van een kind brengt veel veranderingen met zich mee. Het regelen van je verzekeringen kunnen wij voor je uit handen nemen. Daarnaast kijken we graag met je mee als extra financiële ruimte gewenst is. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie