Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Kopen of huren? Vijf verschillen

Driekwart van de Nederlanders vindt een koopwoning financieel aantrekkelijker dan een huurhuis. Toch zou 14 procent van alle huiseigenaren eigenlijk liever huren. Van de sociale huurders zou 31 procent juist liever kopen, en van de huurders in de vrije sector is dit maar liefst 49 procent. Het laatste komt ongetwijfeld doordat huren in de vrije sector niet gesubsidieerd en relatief duur is. Bij een deel van de sociale huurders kan meespelen dat kopen voor hen financieel gezien sowieso niet haalbaar is. Sta jij voor de keus om te kiezen voor kopen of huren? Ga voor jezelf na welke voor- en nadelen in jouw situatie de doorslag geven. 

Als niet naar het financiële deel wordt gekeken, is een koopwoning dus populairder dan een huurwoning. Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank op basis van een enquête onder ruim 2.000 Nederlanders. Toch bestaat aan beide type woningen behoefte. In sommige situaties is huren een goed alternatief, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om binnen een aantal jaar weer te verhuizen. Vijf belangrijke verschillen tussen huren en kopen zijn:

 1. Kosten
  Een koophuis is op langere termijn vaak goedkoper dan een particuliere huurwoning. Zeker bij een lage hypotheekrente is het verschil groot. Is de hypotheekrente juist hoog? Over het algemeen heeft dit ook effect op de huurtarieven. De vraag naar huren wordt groter als kopen duurder wordt. Het gevolg van de grotere vraag is dat ook de gemiddelde huurprijs oploopt. 

 2. Stabiele lasten
  De meeste mensen zetten bij het kopen van een huis de hypotheekrente meerdere jaren vast. Dat geeft de zekerheid van meerdere jaren achter elkaar dezelfde lasten. Bij een particulier huurhuis stijgen de kosten jaarlijks, waarbij een gemiddelde stijging van 3% realistisch is over een langere termijn. Dat lijkt mee te vallen, maar kan behoorlijk oplopen na verloop van tijd.

  Rekenvoorbeeld – huren of kopen ná 10 jaar?
  Stel: een koop- en huurhuis kosten beide netto 800 euro per maand. Wat kosten die woningen na 10 jaar, waarbij bij het koophuis de hypotheekrente 10 jaar vaststaat en de huur jaarlijks 3 procent stijgt? 

  Na 10 jaar kost een koopwoning nog steeds € 800 per maand
  Na 10 jaar is de huur van de huurwoning opgelopen tot € 1.044 per maand

 3. Flexibiliteit
  Een huurwoning is meestal duurder, maar geeft meer flexibiliteit. Weet je bijvoorbeeld nog niet waar je volgend jaar werkt, dan kan een woning huren zeker het overwegen waard zijn. Vaak kun je binnen één of twee maanden de huur opzeggen.

 4. Keuzevrijheid
  Er zijn aanzienlijk meer koop- dan huurwoningen. Bij het kopen van een huis, heb je zelfs in een krappe markt meer keuzevrijheid om een woning te kiezen die écht helemaal naar je smaak is. Bij een huurhuis moet je automatisch meer concessies doen.

 5. Zelf regelen of niet?
  Bij een koophuis moet je zelf betalen voor onderhoud en reparaties. Bij een huurhuis wordt dit voor je geregeld. Voorwaarde is wel dat je verhuurder daar voldoende aandacht aan besteedt. De gemiddelde pandjesbaas staat helaas niet altijd goed bekend.

Twijfel je tussen kopen of huren? Ga voor jezelf na welke wooneigenschappen voor jou belangrijk zijn. Kijk daarbij niet alleen naar de huidige situatie, maar probeer ook te bedenken hoe dit in de komende jaren zou kunnen ontwikkelen. Zo maak je een bewuste keus en kom je niet in de groep terecht die spijt heeft van zijn woonkeus.

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie