Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Spaarrente schiet omhoog. Dit is de top-10

In oktober vorig jaar was de hoogst haalbare spaarrente slechts 0.50 procent. Spaarders konden in april 2023 al 1.60 procent krijgen. Ook in de daaropvolgende maanden ging het hard. Inmiddels ligt de lat op 2,30 procent. Wel maakt het veel verschil bij welke bank je jouw spaargeld onderbrengt. 

Waarom is de spaarrente zo hard gestegen?
De belangrijkste oorzaken voor de sterk opgelopen spaarrentes zijn:

 • Inflatiezorgen
  Inflatie is een sleutelfactor bij de richting van de spaarrente. Als de inflatie stijgt, is het voor spaarders lastig om hun koopkracht te behouden, tenzij ze een rentepercentage ontvangen dat de inflatie compenseert. In de afgelopen tijd is dit compenseren niet gelukt, maar bieden banken wel een hogere spaarrente.

 • Toegenomen concurrentie tussen banken
  De concurrentie tussen banken houdt ze scherp bij het bepalen van spaarrentes. Nu steeds meer technologiebedrijven en online banken de markt betreden, zijn de meer traditionele banken gedwongen om hogere rentes aan te houden. Dit om te voorkomen dat ze klanten verliezen omdat het verschil te groot wordt.

 • Veranderend beleid van Centrale Banken
  Het beleid van Centrale Banken heeft een enorme invloed op de financiële markt en rentetarieven. In het afgelopen half jaar hebben ze in recordtempo belangrijke rentes verhoogd. In de slipstream hiervan zijn ook de spaarrentes gestegen.

 • Stijgende kapitaalmarktrente
  Banken lenen vaak geld van spaarders en beleggen dit vervolgens op de kapitaalmarkten om winst te maken. Wanneer de rentetarieven op de kapitaalmarkten stijgen, kunnen banken meer verdienen aan hun investeringen. Dit biedt hen de mogelijkheid om hogere rentetarieven aan te bieden aan spaarders.

Voor de komende periode is de aandacht vooral gericht op de inflatie en de strategie van Centrale Banken. Als de economische groei terugloopt en hierdoor ook de inflatie, is er minder reden voor verdere verhogingen van de rente. Op dit moment zijn er wel signalen, al is dat nauwelijks te zien aan de arbeidsmarkt en loonontwikkelingen.

Top-10 spaarrente
Een spaarrekening met een vrij opneembaar spaartegoed levert nu bij Rabobank 1,5 procent per jaar op. ABN AMRO heeft begin augustus nog de rente verhoogd, maar blijft alsnog achter met 1,25 procent. Hetzelfde geldt voor ING. De hoogste spaarrente krijg je niet bij deze grote banken. De volgende aanbieders vormen de huidige top-10:

Bank

Rekening

Spaarrente

Bunq Bank

Easy Savings

2.46%

Yapi Kredi Bank

Euro-Plus Spaarrekening

2.33%

Anadolubank

Alfa Slimmer Sparen

2.10%

DHB Bank

S@veOnline

2.05%

LeasePlan Bank

Flexibel Sparen

1.87%

Argenta

Internet spaarrekening

1.85%

Centraal Beheer

RentePlus Rekening

1.75%

KNAB

Flexibel Sparen

1.75%

NIBC

Spaarrekening

1.75%

Nationale-Ned.

Internetsparen

1.60%


In dit artikel nemen we alleen aanbieders mee die onder de Nederlandse Depositogarantie vallen. Bij een faillissement is door deze regeling spaargeld tot € 100.000 per bank gegarandeerd. De voorwaarden kunnen per bank verschillen. Zo keert de ene bank jaarlijks rente uit, waar de andere het maandelijks of per kwartaal bij schrijft.

Kijk voor de hoogste spaarrente verder dan de grote Nederlandse banken. Staar je niet blind op alleen de rente. Zo krijg je bij veel buitenlandse aanbieders een hogere rente dan in Nederland. Punt is wel dat je daarbij doorgaans geen bescherming hebt vanuit de Nederlandse Depositogarantie en ben je aangewezen op de regels uit het vestigingsland van de bank.

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie