Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

WOZ-waarde belangrijk voor jouw hypotheekaanvraag

Deze maand ploft de WOZ-beschikking van de gemeente weer op de mat van huiseigenaren. Als de WOZ-waarde van jouw woning stijgt, loop je het risico op hogere belasting. Je kunt bezwaar maken tegen de inschatting van de gemeente. Voordat je dit doet, is het goed om verder te kijken dan alleen de hoogte van de belasting. Zo speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij jouw hypotheek.

Eerst even terug naar de basis. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is een schatting van de marktwaarde van je woning, vastgesteld door je gemeente. Deze waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende gemeentelijke belastingen, waaronder:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB)
  • Rioolheffing
  • Waterschapsbelasting
  • Afvalstoffenheffing

De invloed op je hypotheek
De hoogte van de gemeentelijke belasting is niet het enige waar de WOZ-waarde invloed op heeft. Op hypotheekgebied speelt de waarde ook een belangrijke rol bij het:

1. Bepalen van je leencapaciteit
Banken en hypotheekverstrekkers gebruiken de WOZ-waarde als één van de indicatoren om het maximale leenbedrag te bepalen. Een hogere WOZ-waarde kan betekenen dat je meer kunt lenen, omdat het de geldverstrekker verzekert van de waarde van het onderpand - jouw huis. Dit is vooral relevant wanneer je een hypotheek aanvraagt voor de aankoop van een woning of bij het herfinancieren van je huidige hypotheek.

2. Vaststellen van de hypotheekrente
De WOZ-waarde kan ook indirect invloed hebben op de rente die je betaalt voor je hypotheek. Hoe is dat mogelijk? Banken stellen de hoogte van de hypotheekrente mede vast op basis van het risico dat zij lopen. Een hogere WOZ-waarde verlaagt het risico voor de geldverstrekker, omdat de waarde van het onderpand hoger is. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot een lagere rente, als beloning voor het gedaalde risico.

3. Herfinancieren en benutten van overwaarde
Heb je al een hypotheek? Dan kan een gestegen WOZ-waarde betekenen dat je woning meer waard is geworden sinds de aankoop. Dit verschil in waarde, de overwaarde, kan je inzetten voor het herfinancieren van je hypotheek. Hopelijk onder gunstigere voorwaarden. Ook het financieren van bijvoorbeeld een verbouwing is eerder mogelijk naarmate je overwaarde stijgt.

WOZ-bezwaar maken of niet?
De gemeente baseert de waarde van jouw woning op verschillende factoren als het woonoppervlakte en de prijs van woningen in de buurt. Wijkt jouw woning af van de standaard en vind je de WOZ-waarde niet terecht? Je kunt bij de gemeente bezwaar maken. Over het algemeen wordt dit gedaan om de waarde naar beneden te krijgen en zo belastingverhogingen tegen te gaan.

Bezwaar aantekenen kan zinvol zijn, afhankelijk van je situatie en toekomstplannen. Bepaal wel goed wat je er eventueel mee bespaart. Vaak gaat het om maximaal enkele tientjes per jaar. Neem bij de afweging ook eventuele nadelen op hypotheekgebied mee. Ben je van plan om de overwaarde in je huis te gebruiken voor het verduurzamen of heb je een andere verbouwing in gedachten? In dat geval is het de vraag of het mogelijke belastingvoordeel opweegt tegen het risico op krappere financieringsmogelijkheden.

Voor informatie over de WOZ-waarde kun je bij de gemeente terecht waar je in woont. Met vragen over je hypotheeksituatie staan we graag te woord. Je kunt ook een bericht achterlaten via het onderstaande formulier. Vervolgens hoor je snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie