Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Je tuin vergroenen? Dat kan mogelijk met subsidie

Ben je klaar om je grijze tegeltuin om te toveren in een groen paradijs? Dan hebben we goed nieuws voor je. Veel Nederlandse gemeenten bieden subsidies aan die je kunnen helpen bij het vergroenen van je tuin. In een groenere tuin is het niet alleen prettiger leven. Je gaat er ook wateroverlast mee tegen en draagt een steentje bij aan een beter milieu.

Waarom afscheid nemen van je betegelde tuin? De belangrijkste voordelen van meer groen zijn:

  • Beperkten waterschade
    Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met forse regenbuien, waarbij in korte tijd veel regen valt. Het vervangen van tegels door planten helpt om dit water goed af te voeren. Met meer groen in de tuin kan regenwater makkelijker in de bodem lopen. Dit vermindert de belasting van het riool en beperkt wateroverlast en waterschade.
  • Natuurlijke koeling
    Naast het verkleinen van de kans op wateroverlast, helpt een groene tuin ook om de omgeving koeler te houden. Geen overbodige luxe als de temperatuur in de zomer oploopt tot 30 graden en hoger. Planten en bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, wat niet alleen buiten maar ook binnen in huis merkbaar kan zijn.
  • Waterbesparing
    Het opvangen van regenwater in een regenton is een slimme manier om water te besparen. Dit opgevangen water kan tijdens drogere perioden gebruikt worden voor het sproeien van de tuin.

Subsidies voor het vergroenen van je tuin
Het aanleggen van een groene tuin of een groen dak kan een relatief dure klus zijn. Gelukkig biedt meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten subsidies aan die het kostenplaatje onder de streep omlaag brengen. De Groene Subsidiewijzer biedt een actueel overzicht van de beschikbare subsidies per gemeente. Zowel als woningeigenaren als Verenigingen van Eigenaren en huurder van een woning kun je deze Subsidiewijzer raadplegen.

Samenwerking kan lonen
Voor sommige subsidies geldt dat er een minimum aantal vierkante meters groen moet worden aangelegd. Bijvoorbeeld bij het installeren van een groen dak. Als het moeilijk is om aan deze eis te voldoen, kan samenwerking met buren handig zijn. Door krachten te bundelen, kom je eerder aan de vereiste oppervlakte. Vervolgens kun je samen profiteren van de financiële bijdrage vanuit de gemeente.

Lening voor een nieuwe tuin?
Heb je op dit moment niet het spaargeld voor het vernieuwen van je tuin, of wil je dit achter de hand houden voor andere uitgaven? Het is, afhankelijk van je financiële situatie, mogelijk om hiervoor een lening af te sluiten. Een persoonlijke lening ligt het meest voor de hand. Bij deze leenvorm ontvang je het bedrag in één keer op je rekening.

De rente en de maandelijkse aflossing staan vast tijdens de looptijd van de lening. Over het algemeen is de rente hoger dan op een hypotheek. Voordeel is daarentegen dat je de lening tegen lage kosten af kunt sluiten. Je hoeft bijvoorbeeld niet langs de notaris.

Overweeg je jouw tuin te vergroenen of wil je jouw woning zelf verduurzamen? Check dan zeker de beschikbare subsidies in jouw gemeente. Heb je vragen over het financieren van een nieuwe tuin of een verbouwing? Daar ben je bij ons aan het juiste adres voor.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie