Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Korting op hypotheekrente bij hogere woningprijs. Laat geen voordeel liggen!

Met woningprijzen op recordhoogte kom je als woningeigenaar mogelijk in aanmerking voor korting op je hypotheekrente. Dit heeft alles te maken met de verhouding tussen jouw openstaande hypotheekschuld en de waarde van je woning. Wel moet je hier zelf een verzoek voor indienen bij de geldverstrekker. Check in ieder geval of het in jouw situatie van toepassing is. 

Jouw huis dient als onderpand voor je hypotheek. Bij problemen met de betalingen kan de bank je dwingen het huis te verkopen. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe minder risico de bank loopt. Banken beoordelen dit risico met de zogenoemde loan to value (LTV) ratio. Dit is de verhouding tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheekschuld.

Voorbeeld loan to value
Stel, je huis is €350.000 waard en je hebt nog €310.000 openstaan aan hypotheek. De LTV is dan afgerond 89 procent. Als de waarde van je huis vervolgens stijgt naar €390.000 en je hypotheekschuld blijft gelijk, wordt de nieuwe LTV 79 procent (€310.000 / €390.000 x 100).

Korting op de hypotheekrente
Banken geven over het algemeen een korting op de hypotheekrente als je minder leent ten opzichte van de waarde van je woning. Je komt dan in een lagere risicoklasse terecht. De totale korting kan in het gunstigste geval oplopen tot 0.9 procent op de totale hypotheekrente.

Reken er wel op dat je mogelijk minder profijt hebt van hypotheekrenteaftrek omdat je minder hypotheekrente betaalt. Het voordeel van een lagere hypotheekrente is op termijn al snel groter dan het afgenomen belastingvoordeel.

Welke informatie heeft de geldverstrekker nodig?
Een nieuwe risicoklasse bereik je doorgaans door af te lossen op je hypotheek. De renteverlaging wordt dan vaak automatisch doorgevoerd door de geldverstrekker. Bij een waardestijging van je woning moet je echter zelf actie ondernemen en de bank informeren.

Banken willen graag een bewijs van de gestegen waarde van je woning. Het kan per geldverstrekker verschillen welke informatie je hiervoor moet aanleveren. De ene bank neemt genoegen met een WOZ-beschikking van de gemeente, maar het kan ook zijn dat je een actueel taxatierapport moet aanleveren om in aanmerking te komen voor een lagere risicoklasse. Ook is het exacte voordeel niet bij iedere geldverstrekker gelijk.

Niet altijd direct voordeel
Een gestegen woningprijs biedt geen garantie op rentekorting. Mogelijk kom je niet direct in een lagere risicoklasse terecht. Geldverstrekkers houden namelijk staffels aan, zoals bijvoorbeeld:

0% - 60% LTV
60% - 80% LTV
80% - 90% LTV

Verschuif je van 83 procent naar 79 procent, dan kom je in een andere klasse terecht en heb je recht op de bijbehorende rente. Blijf je steken op 81 procent? In dat geval heb je een verdere stijging van de woningprijs nodig of kun je (extra) aflossen om net over de drempel van de volgende klasse te komen.

Is jouw woning ook meer waard geworden en wil je weten of jij in aanmerking komt voor rentekorting? We voorzien je graag van deskundig advies. Neem hiervoor eenvoudig contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie