Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Nieuwe coalitie zet mes in eigen risico zorgverzekering

Heb je zorg nodig, dan betaal je in veel situaties een deel van de kosten zelf. Dit eigen risico gaat in de komende jaren fors omlaag. Van € 365 nu naar € 165 in 2027. Hiermee gaat een lang vervulde wens van onder andere de PVV en de SP in vervulling. Wat kun je verwachten en is ook al bekend wat er met de zorgpremie zelf gebeurt? We brengen het in kaart.  

Het eigen risico is al jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de samenleving. Politieke partijen hebben hier vaak verschillende standpunten over. Voor de grootste partij, de PVV, was het een belangrijk verkiezingsthema. Tijdens de verkiezingsdebatten werd benadrukt dat het eigen risico een grote last is voor veel Nederlanders, met name voor mensen met lagere inkomens en chronische aandoeningen. Bij voorkeur had de partij het eigen risico helemaal afgeschaft. Iets dat financieel lastig te realiseren valt.

Eigen risico terug naar het niveau van 2010
In 2010 was het eigen risico €170,- per jaar. Met de nieuwe plannen zou het eigen risico dus opnieuw rond dit bedrag komen te liggen. Dit zou een aanzienlijke verlaging betekenen in vergelijking met het huidige bedrag van €385,-. Voor veel mensen zou dit een financiële meevaller zijn, omdat zij minder uit eigen zak hoeven te betalen voordat hun verzekering de zorgkosten vergoedt.

Eigen risico in delen berekend
Uit de woorden van Pieter Omtzigt in het recente debat over de coalitieplannen blijkt het plan om het eigen risico in de toekomst niet meer in één keer te berekenen. Hoe werkt dit in de praktijk? Stel je hebt zorg nodig dat onder het eigen risico valt. Je betaalt dan bijvoorbeeld € 50 zelf vanuit het eigen risico, ook wanneer de zorgkosten hoger zijn. Heb je vervolgens daarna nieuwe behandelingen nodig hebt, wordt er weer €50 in rekening gebracht. Dit totdat het totaal van € 165 bereikt is. De exacte invulling is overigens nog niet bekend.

Wat valt er ook alweer onder het eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor zorgkosten, voordat je zorgverzekering deze kosten vergoedt. Voorbeelden zijn kosten voor medicijnen, ziekenhuisbezoeken en bepaalde behandelingen. Zaken als een bezoek aan de huisarts of bezoek aan de eerste hulp vallen niet onder het eigen risico.

De maandelijkse zorgpremie
Voor de forse verlaging van het eigen risico vanaf 2027 wordt een greep uit de staatskas gedaan. In totaal is het kostenplaatje hiervoor € 4,3 miljard. Deze kosten zullen in de jaren daarna nog verder oplopen.

Nog niet duidelijk is of de plannen ook gevolgen hebben voor de zorgpremie die je betaalt in de komende jaren. In principe zou dit niet hoeven, aangezien het eigen risico niet voor rekening van de zorgverzekeraars komt. Toch valt nog te bezien of dit in de praktijk ook het geval is.

Voor wie regelmatig zorg nodig heeft, is de halvering van het eigen risico goed nieuws. Wel is is enig geduld nodig. Een kleine troost is dat het eigen risico in de jaren tot 2027 in ieder geval niet zal stijgen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie