Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Dit doet 3 procent inflatie met €50.000

Stel dat je vandaag €100 uitgeeft aan je wekelijkse boodschappen. Met een jaarlijkse inflatie van 3 procent, zullen de prijzen van diezelfde boodschappen elk jaar met 3 procent stijgen. Over 20 jaar zou je voor dezelfde hoeveelheid boodschappen niet meer €100, maar ongeveer €180 moeten betalen. Kortom, de waarde van je geld neemt geleidelijk af. 

Inflatie betekent dat de prijzen van producten en diensten in de loop van de tijd stijgen. Dit heeft directe gevolgen voor jouw koopkracht, oftewel hoeveel je in de toekomst kunt kopen met je geld. Een inflatie van 2 of 3 procent per jaar klinkt vrij onschuldig. Toch is het effect op lange termijn groot.

Effect inflatie: €50.000 over 20 jaar
De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van circa 2 procent per jaar. In de afgelopen jaren is dit niet gelukt en werden percentages boven de 5 procent aangetikt. Inmiddels beweegt de inflatie meer naar het gewenste niveau. Tijd voor een voorbeeld wat het effect van verschillende percentages is op langere termijn. We gaan uit van €50.000 en een termijn van 20 jaar.

Bedrag 2024 Inflatie Bedrag over 20 jaar 
€ 50.000 2 procent € 74.297
€ 50.000 3 procent € 90.318
€ 50.000 4 procent € 109.556
€ 50.000 5 procent € 132.665


Dit betekent dat over 20 jaar, met een jaarlijkse inflatie van 2 procent, €50.000 ongeveer gelijk zal zijn aan €74.297 in termen van koopkracht vandaag. Dus, wat je vandaag kunt kopen voor €50.000, zal over 20 jaar ongeveer €74.297 kosten bij een inflatie van 2 procent. We zien meteen hoe groot het effect is als de inflatie hoger uitvalt. Gaat het om 4 procent, dan heb je over 20 jaar maar liefst €109.556 nodig om hetzelfde te kunnen kopen als vandaag.

Bescherming tegen inflatie
Gelukkig ben je in veel situaties al deels beschermd tegen het effect van inflatie. Heb je bijvoorbeeld een eigen huis, dan kun je aannemen dat de waarde van de woning in de komende 20 jaar stijgt. Ook een jaarlijkse salarisverhoging biedt bescherming tegen inflatie. Houd er rekening mee dat, zeker bij een piek in inflatie, de loonstijgingen over het algemeen minder hard gaan.

Naast het bovenstaande kun je ook zelf actie ondernemen in de strijd tegen inflatie. Denk daarbij aan beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Historisch gezien is beleggen een goede manier om koopkracht te behouden. Zorg er wel voor dat je het belegde geld een langere tijd niet nodig hebt en houd er ook rekening mee dat beleggingen bij economische tegenwind ook minder waard kunnen worden. Naast beleggen kan ook een kapitaalverzekering of een spaarrekening met een hogere rente bescherming tegen inflatie bieden.

De voorbeelden in deze blog maken duidelijk dat inflatie niet alleen een term is uit economieboeken van vroeger. De combinatie van jouw inkomen en de inflatie bepalen hoe het later met jouw koopkracht gesteld is. Zorg ervoor dat jouw geld zo veel mogelijk waard blijft, ook over 20 jaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie