Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woning kopen? Beperk de risico’s met een bouwkundige keuring

Zeker in deze woningmarkt kan het verleidelijk zijn om een bouwkundige keuring te laten schieten. Hiermee maak je meer snelheid en werp je geen drempel op voor de verkoper. Toch is afzien van de keuring lang niet altijd verstandig. De keuring kan je behoeden voor een miskoop of hoge herstelkosten. Maar wat wordt er precies wel en niet gekeurd?

Ten eerste, de fundering. Dit is de basis van een huis, letterlijk en figuurlijk. Een bouwkundige kijkt naar mogelijke scheuren en verzakkingen die kunnen wijzen op problemen. Scheuren in de muren, vooral de dragende muren, worden goed geïnspecteerd. Scheuren kunnen wijzen op serieuze funderingsproblemen. Dat wil je het liefst zo vroeg mogelijk ontdekken.

Kwaliteit van het dak
De dakconstructie en dakbedekking komen ook aan bod bij een keuring. Een lekkend dak kan veel schade veroorzaken, dus een bouwkundige kijkt naar de staat van de dakpannen, het dakleer en de dakconstructie zelf. Zijn er losse pannen? Is het dakleer nog waterdicht? Dit zijn belangrijke vragen die tijdens de keuring beantwoord worden.

Een ander onderdeel ter inspectie zijn installaties zoals elektra, gas en water. Verouderde bedrading kan gevaarlijk zijn en lekkende gasleidingen wil je al helemaal niet in je huis hebben. De bouwkundige checkt ook de staat van de CV-ketel en de radiatoren.

De staat van houtwerk
Heeft jouw woning houten kozijnen of zijn andere delen van hout? Houtrot en aantasting door bijvoorbeeld houtworm komen vanzelf aan het licht bij de bouwkundige keuring. Deze check is geen overbodige luxe. Houtrot kan namelijk snel verergeren en is duur om te repareren
Welke zaken vallen niet onder de bouwkundige keuring?

Hoewel een bouwkundige keuring relatief uitgebreid is, draait het vooral om grotere zichtbare gebreken en wordt niet alles geïnspecteerd. Denk bijvoorbeeld aan keukenapparatuur en zaken zoals verfwerk aan de binnenkant. Ook de tuin wordt vaak buiten beschouwing gelaten, tenzij er sprake is van bijvoorbeeld een aangrenzende schuur die bij de woning hoort. Verder worden zaken die buiten het zicht vallen, zoals leidingen die in muren zitten, niet standaard gecontroleerd.

Aandachtspunten bouwkundige keuring
Bij het plannen van een bouwkundige keuring zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, het bedrijf dat de keuring uitvoert. Kies een partij met goede referenties en de juiste certificeringen. Een onafhankelijke bouwkundige heeft geen baat bij de verkoop van het huis en kan dus een objectieve beoordeling geven.

Het heeft ook voordelen om zelf bij de keuring aanwezig te zijn. Zo kun je meteen vragen stellen en krijg je een goed beeld van de staat van de woning. Daarnaast kan de bouwkundige je ter plekke uitleggen wat hij of zij ziet en waarom iets een mogelijk probleem kan zijn. Houd er rekening mee dat de bouwkundige keuring een momentopname is. Het geeft een goed beeld van de huidige staat van het huis, maar er zijn geen garanties dat het zo blijft.

Kosten bouwkundige keuring
De kosten van een bouwkundige keuring variëren per aanbieder en zijn ook afhankelijk van de grootte van een woning. Als richtlijn is een minimaal kostenplaatje van € 300 realistisch. De keuring is vaak een goede investering. Zeker als je bedenkt dat je hiermee grote onverwachte kosten in de toekomst kunt voorkomen. Bespreek met het bedrijf dat de keuring uitvoert vooraf wat de kosten zijn en wat er wel en niet inbegrepen is in de keuring.

Tot slot, de resultaten van de bouwkundige keuring kunnen van invloed zijn op je onderhandelingen met de verkoper. Als er gebreken naar voren komen, kun je deze gebruiken om de prijs te heronderhandelen of om afspraken te maken over reparaties.

Koop je een nieuwbouwwoning of woning van enkele jaren oud, dan is een bouwkundige keuring niet altijd relevant. Bij oudere woningen is het een risico om af te zien van een bouwkundige keuring. Maak dus een weloverwogen keus, ook in deze krappe woningmarkt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie