Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zo herken je phishingmails. Trap er niet in!

Slachtoffer worden van  phishingmails is niet iets dat jou snel zal overkomen, zo denk je wellicht. Wees daar maar niet te zeker van. Één keer op een verkeerde link klikken en het kwaad kan al geschied zijn. De gevolgen van phishing zijn vaak groot. In het ergste geval krijgen ongewensten toegang tot je bankrekening of e-mail. Hoe herken je een phishingmail en op welke manier kun je jezelf ertegen beschermen?

Wat zijn phishingmails?
Phishingmails zijn e-mails die zich voordoen als berichten van legitieme bedrijven of instanties. Vaak hebben de e-mails het doel om gevoelige gegevens te stelen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers, of andere toegangscodes. Vaak wordt in de mails aangespoord om een bestand te downloaden, op een link te klikken of een formulier in te vullen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, loop je het risico dat de gegevens misbruikt worden.

Hoe herken je een phishingmail?
Alhoewel internetcriminelen steeds slimmer worden, kun je ze vaak herkennen aan de volgende signalen:

  1. Onverwachte verzoeken 
    Een mail waarin plotseling om gevoelige informatie wordt gevraagd, zoals wachtwoorden of bankgegevens, is een grote rode vlag. Geen enkele betrouwbare partij zal vragen de toegang tot je bedrijfsgegevens op een rij te zetten.
  2. Dwingende toon
    Veel phishingmails proberen je onder druk te zetten door te zeggen dat er onmiddellijk actie ondernomen moet worden, bijvoorbeeld omdat je account wordt geblokkeerd of geld van de bedrijfsrekening is afgeschreven. Een tactiek om je overhaast te laten handelen.
  3. Vreemde URL's
    De linkjes in phishingmails zien er vaak betrouwbaar uit, maar als je er met je muis overheen gaat zonder te klikken, zie je dat de gebruikte URL toch verdacht is. Soms lijken ze op de echte site, maar met spelfouten of een vreemde toevoeging.
  4. Slechte grammatica en spelfouten
    Hoewel cybercriminelen steeds slimmer worden en meer technische tools gebruiken, bevatten veel phishingmails nog steeds duidelijke grammaticale fouten of vreemde zinsconstructies. Dat komt doordat ze vaak automatisch vertaald worden.
  5. Onbekende afzender
    Krijg je tot slot een mail van iemand die je niet kent of van een bedrijf waar je nooit iets mee te maken hebt gehad? Wees dan extra voorzichtig.

Bescherm jezelf tegen phishingmail
Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen onbetrouwbare berichten. Allereerst is het belangrijk om altijd alert te blijven. Zelfs één keer op een verkeerde link klikken, kan problemen veroorzaken. Controleer de afzender zorgvuldig, zeker als er gevraagd wordt om een actie uit te voeren. Het gebruik van tweestapsverificatie is ook een effectieve manier om jezelf te beschermen. Dit zorgt voor een extra beveiliging, zelfs als je wachtwoord in verkeerde handen valt.

Daarnaast is het verstandig om goede antivirussoftware te installeren. Deze software kan verdachte bijlagen of links detecteren voordat ze schade kunnen aanrichten. En als je een e-mail ontvangt die je niet vertrouwt, neem dan ter verificatie gerust contact op met de partij die het bericht heeft verzonden. Het bericht verwijderen zonder ergens op te klikken is uiteraard ook een effectieve methode.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Nu je weet waar je op moet letten, ben je als het goed is beter in staat om je (bank)geheimen veilig te stellen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie