Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

NVM Open Huizen Dag: do's en don'ts

Op de Open Huizen dag van de NMV kan je binnen één dag meerdere woningen bezichtigen, zonder dat er een afspraak voor nodig is. Een goede gelegenheid om te onderzoeken of jouw woonwensen passen bij het aanbod. Maar hoe haal je nu het meeste uit deze dag? Laten we bekijken wat je wel en vooral ook niet moet doen voor het beste resultaat.

De komende Open Huizen Dag vindt plaats op 5 oktober. De deelnemende woningen zijn vindbaar via Funda.

Wat moet je vooral wel doen?
Hoe maak je een succes van jouw zoektocht naar een passende woning? Naast een goede voorbereiding, waarbij je jouw woonwensen in kaart brengt, kunnen onderstaande tips je verder helpen.

Stel veel vragen
Tijdens de Open Huizen Dag is de verkoper vaak zelf aanwezig, wat een uitgelezen kans is om direct vragen te stellen over het huis. Vraag bijvoorbeeld naar de reden van verkoop, de buurt, de buren en eventuele verbouwingen die zijn gedaan. Hoe meer je weet, hoe beter je in staat bent om een goede beslissing te nemen.

Neem de tijd voor bezichtigingen
Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk huizen in één dag te bezoeken, is het belangrijk om tijdens een bezichtiging de tijd te nemen. Bekijk de woning goed, loop een rondje door de buurt en probeer je voor te stellen hoe het zou zijn om daar te wonen. Probeer ook op verschillende momenten van de dag een huis te bezoeken als dat mogelijk is, want de sfeer kan 's ochtends heel anders zijn dan 's middags.

Maak aantekeningen en foto's
Na een paar huizen beginnen de details vaak door elkaar te lopen. Neem daarom een notitieboekje mee of gebruik je telefoon om aantekeningen en foto's te maken van elk huis dat je bezoekt. Dit helpt je later bij het vergelijken van de huizen en het maken van een weloverwogen keuze.

Wat kun je beter niet doen?
Tijdens de Open Huizen Dag zijn er ook enkele zaken die je beter niet kunt doen, zoals de volgende zaken.

Laat je niet misleiden door uiterlijk vertoon
Sommige huizen zijn prachtig gestyled voor de Open Huizen Dag, maar laat je hier niet te veel door leiden. Een mooi interieur betekent niet automatisch dat de woning in goede staat is. Kijk verder dan de inboedel en let ook op de staat van bijvoorbeeld de vloeren, muren en ramen. De bouwkundige staat is belangrijker dan die mooie bank.

Vermijd overhaaste beslissingen
Het kan verleidelijk zijn om direct een bod te doen als je een huis tegenkomt dat je erg aanspreekt, vooral als er meerdere geïnteresseerden zijn. Toch is het belangrijk om voldoende tijd te nemen. Ga na of de woning echt aan al je wensen voldoet en overleg eventueel met een aankoopmakelaar voordat je een bod uitbrengt.

Stel geen standaard vragen
Vragen zoals “hoeveel slaapkamers zijn er?” of “hoe groot is de tuin?” kun je vaak al vinden in de brochure of op Funda. Gebruik de Open Huizen Dag om dieper in te gaan op de woning, bijvoorbeeld door te vragen naar de energiekosten, eventuele toekomstige ontwikkelingen in de buurt, of de geluidsoverlast in de omgeving.

Als advieskantoor kunnen we je een vliegende start geven. Bijvoorbeeld door vooraf goed na te gaan welke financiële mogelijkheden jij hebt. Als je dit weet, kun je gericht op pad tijdens de Open Huizen Dag. Hopelijk op weg naar jouw volgende woning!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie