Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Prinsjesdag 2024: belangrijkste besluiten op een rij

Het Prinsjesdag koffertje is geopend en de inhoud voor 2025, als deze al niet was uitgelekt, is bekend. Per saldo ga je er als Nederlander 0.70 procent in koopkracht op vooruit volgend jaar, zo is de belofte. Dat is wel een heel gemiddeld percentage. Afhankelijk van jouw situatie hebben de besluiten meer of minder invloed op je financiële situatie. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij op het gebied van wonen, zorg, belasting en meer.

Wonen
Woningtekort verminderen
Het kabinet wil het tekort aan woningen terugdringen. Veel mensen kunnen in de huidige markt moeilijk een passende woning vinden. Tot en met 2029 moet een bedrag van € 5 miljard hier verandering in brengen. Het doel is de bouw van 100.000 woningen per jaar. Deze ambitieuze doelstelling is ook in de afgelopen jaren door de toenmalige kabinetten op papier gezet. In de praktijk blijkt het lastig haalbaar, onder andere door de nodige vergunningen, schaarste aan geschikte bouwgrond en fiscale maatregelen rond het investeren in woningen.

Sneller en slimmer bouwen
Het kabinet wil slimmer en sneller woningen bouwen en neemt maatregelen om dit te realiseren. Hiervoor worden naar eigen zeggen duidelijke en afdwingbare afspraken gemaakt met overheden, corporaties en marktpartijen. Nieuw is een vast bedrag dat een gemeente ontvangt per betaalbare woning die is gerealiseerd, waarvoor in totaal € 1,8 miljard uitgetrokken is. De definitie moet nog verder uitgewerkt worden.

Verlaging overdrachtsbelasting voor woninginvesteerders
Op dit moment betaal je 10,4 procent overdrachtsbelasting als je een huis koopt waar je niet zelf in gaat wonen. In de afgelopen jaren is deze belasting fors gestegen. Vanaf 2025 wordt een stapje terug gezet en betaal je 8 procent. Hiermee wil het kabinet vooral het kopen van woningen voor verhuur in de vrije sector interessanter maken.

Verduurzamen woning
Het kabinet stelt € 578 miljoen aan subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een zonneboiler, warmtepomp of het verbeteren van de isolatie. Daarnaast wordt de belasting op gas volgend jaar verlaagd met 2,8 cent per m3, wat een lichte daling van de energierekening met zich meebrengt. Om mensen te ondersteunen die moeite hebben met het betalen van hun energiekosten, wordt er tevens een energiefonds opgezet. Hiervoor trekt het kabinet de komende twee jaar € 60 miljoen uit.

Bereikbaarheid nieuwe woonwijken
Nieuwe woonwijken moeten goed bereikbaar zijn. Hier zijn wegen, stations en busbanen voor nodig. Het kabinet heeft € 2,5 miljard gereserveerd voor de bouw en aanleg hiervan.

Belasting
Introductie derde belastingschijf
En wordt een derde belastingschijf ingevoerd. Over het inkomen in deze schijf betaal je een lager belastingpercentage. Het voordeel is dat je als werkende over het eerste deel van je inkomen minder belasting verschuldigd bent.

Belastingvoordeel voor expats minder versoberd dan gepland
Het belastingvoordeel voor expats wordt minder drastisch teruggeschroefd dan de overheid eerder van plan was. Expats hoeven over een gedeelte van hun inkomen minder belasting te betalen. Dit percentage wordt verlaagd van 30 procent naar 27 procent. Er was eerder een voorstel, destijds onder leiding van NSC-leider Pieter Omtzigt, om het voordeel slechts over 10 procent van het inkomen te rekenen.

Belasting op gas omlaag
Per 1 januari 2025 gaat de energiebelasting op aardgas omlaag voor reguliere huishoudens. Door deze maatregel wordt de belasting 2,8 cent per m3 lager dan oorspronkelijk gepland. De geplande verhoging van 2,3 cent per m3 gaat daarmee niet door. Stel je verbruikt volgend jaar 1.020 m3 aan gas, dan betaal je ongeveer € 29 minder aan belasting. De energieleveranciers zullen de aangepaste tarieven automatisch in je energierekening verwerken. Zelf hoef je hiervoor dus geen actie te ondernemen. 

Vervoerskosten bij ziekte of handicap
Het berekenen en opvoeren van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit wordt eenvoudiger bij het doen van belastingaangifte. Zo is het voorstel dat mensen vanaf 2025 een vast bedrag van € 0,23 per kilometer kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting wanneer zij met de auto naar bijvoorbeeld een arts, ziekenhuis of apotheek moeten. Daarnaast kunnen mensen die door een ziekte of handicap extra vervoerskosten hebben, een vast bedrag van € 925 van hun belastbaar vermogen aftrekken.  

Toeslagen
Huurtoeslag
Vanaf 2026 stijgt de huurtoeslag met circa € 11,50 per maand. Hiervoor heeft het kabinet € 500 miljoen gereserveerd. Naast de hoogte van de huurtoeslag moet de regeling eenvoudiger worden.

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget stijgt in 2025 met € 72 per kind. Hier is in totaal een bedrag van € 300 miljoen mee gemoeid.

Kinderopvangtoeslag
De kinderopvang wordt goedkoper voor werkende ouders met een gezamenlijk inkomen tussen ongeveer € 29.400 en € 159.200. Het kostenplaatje van deze verruiming is in totaal € 425 miljoen.

Zorg
Eigen risico
Het kabinet streeft ernaar dat niemand in Nederland zorg vermijdt vanwege financiële zorgen. Daarom wordt het eigen risico vanaf 2027 verlaagd naar € 165. In de jaren 2025 en 2026 blijft het eigen risico op € 385 staan. Tegelijkertijd gaat de zorgtoeslag voor mensen met lagere inkomens omhoog. In 2025 zal de zorgtoeslag met € 6,50 per maand stijgen.

Overig

Salderingsregeling zonnepanelen verdwijnt
Het kabinet is van plan om de salderingsregeling vanaf 2027 af te schaffen. Deze regeling maakt het momenteel mogelijk voor eigenaren van zonnepanelen om de stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet te verrekenen met de stroom die ze zelf verbruiken. In de nieuwe regeling zal dit niet langer mogelijk zijn.

 

 



Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie