Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Stijging woningprijs terug op het niveau van mei

In augustus 2024 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 11,2% hoger dan een jaar eerder. Procentueel de grootste stijging in twee jaar. Kijken we naar de stijging ten opzichte van de vorige maand, dan lijkt de stijging iet af te vlakken. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg afgelopen maand € 466.207.

Het hele jaar al stijgen de prijzen van koopwoningen, ten opzichte van de maand ervoor. Over het hele jaar gezien vond de sterkste stijging plaats in juli. Afgelopen maand werd wat gas teruggenomen, met een stijging gelijk aan die in mei. Komende maanden zullen uitwijzen of het echt om een afvlakking gaat, of slechts de invloed van de zomerperiode.

Stijging woningprijzen in 2024
Januari +1,2%
Februari +1,0%
Maart +0,7%
April +1,0%
Mei 1,1%
Juni +1,3%
Juli +1,4%
Augustus +1,1%

Meer woningen verkocht
In augustus registreerde het Kadaster 17.915 woningtransacties, wat een stijging van ruim 12% betekent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de eerste acht maanden van 2024 werden er in totaal 128.908 woningen verkocht, wat een toename van meer dan 11% is in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Deze cijfers gaan over eerder afgehandelde verkopen bij makelaars. Koopcontracten worden gemiddeld enkele maanden eerder getekend dan de daadwerkelijke overschrijving van de woning bij de notaris. Het tekenen bij de notaris is het meetpunt van het CBS

Gemiddelde woningprijs stijgt naar €466.207
In augustus 2024 bedroeg de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning €466.207. Bij het bepalen van prijsontwikkelingen wordt de prijsindex gebruikt in plaats van de daadwerkelijke prijs die kopers gemiddeld betaalden. Dit komt doordat de prijsindex rekening houdt met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen, terwijl dit bij de gemiddelde transactieprijs niet wordt meegenomen.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er in een bepaalde periode meer vrijstaande woningen worden verkocht dan goedkopere type woningen als appartementen. Kijken we puur naar het bedrag dat in augustus gemiddeld werd betaald, los van het soort woning, dan ging het om €466.207 per woning.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie