Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Subsidie tweedehands elektrische auto aanvragen? Dit zijn de voorwaarden

Voor wie overweegt een elektrische auto te kopen is er goed nieuws. De subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s is met € 23,1 miljoen verhoogd naar € 52,5 miljoen. Dit maakt het aanvragen van de subsidie weer mogelijk. Onderneem snel actie, want op is op. We bereiden je alvast voor met de voorwaarden die de overheid stelt voordat je een bijdrage uit de staatskas kunt ontvangen.

Waarom deze subsidie?
Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de overheid wil de overstap naar duurzame mobiliteit blijven stimuleren. Nieuwe elektrische auto’s zijn voor veel mensen nog steeds te duur, waardoor de aanschaf van een tweedehands model een aantrekkelijke optie is. Met de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) wordt elektrisch rijden toegankelijker voor een bredere groep mensen, wat weer goed past bij de doelstellingen om de CO2-uitstoot te verlagen. De maximale subsidie per aanvraag is € 2.000.

Voorwaarden voor de subsidie
Niet elke tweedehands elektrische auto komt automatisch in aanmerking voor de subsidie. Er zijn enkele voorwaarden waaraan de auto en jij als eigenaar moeten voldoen. De belangrijkste zijn:

  • Volledig elektrisch
    De auto moet 100% elektrisch zijn. Hybrides of omgebouwde auto’s zijn uitgesloten.
  • Catalogusprijs
    De oorspronkelijke nieuwprijs van de auto moet tussen de € 12.000 en € 45.000 hebben gelegen.
  • Minimaal 120 km actieradius
    De actieradius van de auto moet minstens 120 kilometer zijn volgens de WLTP-norm.
  • Aankoop bij erkende dealer
    De auto moet worden gekocht bij een RDW-erkende verkoper.
  • Auto blijft drie jaar op naam
    De auto moet na aankoop minimaal drie jaar op jouw naam blijven staan. Mocht je hem eerder verkopen, dan loop je het risico dat je een deel van de subsidie terug moet betalen.

De RVO heeft een lijst opgesteld van auto’s die in aanmerking komen voor de subsidie, los van de overige voorwaarden. Bekijk hier de lijst.

Voordelen van een elektrische occasion
Het kopen van een tweedehands elektrische auto brengt naast de subsidie nog andere voordelen met zich mee. Elektrische auto’s hebben doorgaans lagere onderhoudskosten, omdat ze minder bewegende onderdelen hebben dan traditionele brandstofauto’s. Daarnaast zijn de kosten per gereden kilometer lager door het goedkopere laden van de batterij in vergelijking met de prijzen van benzine of diesel. Bovendien zijn elektrische auto’s dit jaar vrijgesteld van wegenbelasting en geldt in 2025 een korting van 75 procent op deze belasting. Hoe het daarna gaat is nog niet zeker.

Nog een voordeel is dat je geen last hebt van een verbod op brandstofauto’s in bepaalde steden en gebieden. Zo kun je in met name veel grote steden het centrum niet meer in met meer vervuilende auto's. Een ontwikkeling die naar verwachting doorzet in de toekomst. Met een elektrische auto ben je hierop voorbereid.

Onderneem snel actie
Als er iets te halen valt, zijn wij Nederlanders er snel bij. Eerdere subsidieregelingen hebben laten zien dat de pot snel leeg kan zijn. Op deze overheidswebsite kan je volgen welk bedrag er op een bepaald moment nog beschikbaar is. Het aanvragen van de subsidie kan via deze link. Zorg dat je de gegevens van zowel de auto als jezelf bij de hand hebt.

Dit jaar is het laatste jaar dat de subsidie aangevraagd kan worden. Was je altijd al van plan om elektrisch te gaan rijden, nu kun je nog met een overheidsbijdrage je slag slaan. Bij tweedehands elektrische auto’s is de staat van de accu een belangrijk aandachtspunt. Vraag bij de koop goed na wat de actuele actieradius van de auto is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie