Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tweede hypotheek fors meer afgesloten

Augustus is traditioneel een rustige maand wat betreft hypotheekaanvragen. Dit jaar is geen uitzondering. Met 33.500 hypotheekaanvragen zien we een daling van 15% ten opzichte van het maandgemiddelde van dit jaar. Desondanks was het een relatief drukke maand, met vooral de tweede hypotheek in de schijnwerpers.

In eerste instantie lijkt het aantal hypotheekaanvragen een achteruitgang. Maar vergeleken met vorig jaar is er toch sprake van een stijging. Het aantal aanvragen ligt namelijk 15% hoger dan in augustus 2023. Deze stijging toont aan dat er nog steeds een sterke vraag is naar hypotheken, zelfs in een maand die normaal gesproken wat rustiger verloopt.

Sterke stijging tweede hypotheek
Opvallend is de sterke vraag naar een tweede hypotheek. Met een stijging van 20% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, is de tweede hypotheek duidelijk de winnaar in augustus. Maar waarom kiezen zoveel mensen voor een tweede hypotheek?

Wat kan je met een tweede hypotheek?
Er zijn verschillende redenen waarom huiseigenaren een tweede hypotheek overwegen. Een van de meest voorkomende redenen is het financieren van een verbouwing. Of het nu gaat om het moderniseren van de keuken, het plaatsen van een extra badkamer, of het verduurzamen van de woning. Een tweede hypotheek biedt de mogelijkheid om je woning te verbeteren zonder dat je meteen je spaargeld hoeft in te zetten. Voor veel mensen een logische stap, in de nog steeds uitdagende woningmarkt.

Daarnaast kun je overwaarde in je woning vrijmaken, onder andere met een tweede hypotheek. Vervolgens is het bijvoorbeeld mogelijk om hiermee je kinderen te helpen bij het kopen van een woning. Heb je geen kinderen maar wel overwaarde? Je kunt dit ook gebruiken voor het verbeteren van je eigen huis.

Dalende trend hypotheekrente
Begin augustus schreven we al dat er ruimte was voor verlagingen van de hypotheekrente. Inmiddels is dit ook het geval. Afgelopen week daalden veel hypotheekrentes naar het laagste punt van 2024. Hier zijn verschillende redenen voor. Een belangrijke factor is de inflatie, die in een dalende trend zit. Hierdoor hebben centrale banken meer ruimte om rentes te verlagen, wat invloed heeft op de hypotheekrente.

Voor rentetermijnen van 10 jaar en langer is vooral de rente op staatsobligaties een goede graadmeter. Deze rente daalde in de afgelopen tijd, met enige vertraging gevolgd door de hypotheekrente. De verwachting is dat de dalende trend ook in de komende tijd doorzet, zij het in kleine stapjes.
De laagste hypotheekrente van het moment is per rentetermijn:

Variabel 4.80%
1 jaar 4.02%
5 jaar 3.35%
10 jaar 3.48%
20 jaar 3.75%
30 jaar 3.94%

Vraag jij je af welke mogelijkheden een tweede hypotheek in jouw situatie biedt? Of heb je een woning op het oog en wil je meer weten over de maximaal verantwoorde lening? Laat hiervoor een reactie achter. We kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie