Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Utrecht leidt de dans op woningmarkt

De huizenmarkt in Nederland blijft volop in beweging, met opvallende regionale verschillen. Eén regio steekt er in het bijzonder bovenuit: Utrecht. Met een stijging van 13,6% op jaarbasis is Utrecht de koploper in de provinciale prijsontwikkeling van woningen. Naast de prijzen, steeg ook het aantal verkopen. Positief is verder dat het aantal huishoudens met een betalingsachterstand af is genomen. 

Ook als we verder inzoomen op de gemeenten binnen alle provincies valt Utrecht op. De stad Utrecht laat zelfs een nog sterkere stijging zien van 17,3%, wat het tot de absolute koploper maakt in de top 15 van steden met de hoogste prijsontwikkeling​. Dit blijkt uit cijfers van Calcasa.

Lichte stijging in aantal woningverkopen
Hoewel het aantal woningverkopen sinds de piek in 2021 gestaag afnam, is er nu een lichte stijging te zien. Het aantal jaarlijkse verkopen kwam in het tweede kwartaal van 2024 uit op 225.000, wat een bescheiden stijging van 0,2% betekent ten opzichte van het jaar ervoor​. Dit is de eerste keer sinds 2021 dat er weer een groei is in het aantal woningverkopen, zij het met een kleine marge.

Vooral appartementen deden het goed, met een stijging van 11,4%. De verkoop van tussenwoningen liet daarentegen een daling van 6,8% zien, wat onderstreept dat er binnen de verschillende woningtypes duidelijke verschillen zijn.

Verloop van woningverkopen per prijsklasse
De verdeling van woningverkopen laat zien dat de markt zich vooral concentreert in het midden- tot hogere segment. Zo valt 32% van alle transacties in de prijsklasse van €350.000 tot €500.000​. Vijf jaar geleden was dit aandeel slechts 16%. De prijsklasse boven de €500.000 is ook in populariteit toegenomen, van 11% vijf jaar geleden naar 27% van alle transacties vandaag​ de dag.

Interessant is ook dat het aandeel woningen in de laagste prijsklasse (€75.000 tot €150.000) drastisch is afgenomen. Vijf jaar geleden viel nog 11% van de verkopen binnen dit segment, terwijl dat nu nog maar 2% is​. Deze daling is goed te verklaren. In deze prijscategorie zijn amper nog woningen te vinden door de sterk gestegen prijzen. En als er toch iets te koop staat onder de 1,5 ton, dan valt er waarschijnlijk het nodige te renoveren.

Toename van woningen met energielabel A
Naast de ontwikkeling in prijzen en verkopen is er ook een flinke verschuiving op het gebied van duurzaamheid. Het aantal woningen met energielabel A is in het afgelopen jaar met 7% gestegen​. Inmiddels heeft 37,1% van de totale woningvoorraad in Nederland dit duurzame label. Vooral in de gemeente Almere wordt flink ingezet op duurzaamheid, met maar liefst 67,9% van de woningen die energielabel A dragen​. Als onderste op de lijst staat Leidschendam-Voorburg, waar slechts 18% van de woningen een energielabel A heeft​.

Minder huishoudens met betalingsachterstanden
Positief is de aanzienlijke afname van het aantal huishoudens met betalingsachterstanden. Sinds de piek in 2015 is het aantal huiseigenaren met hypotheekachterstanden met maar liefst 74% gedaald. Eind 2023 hadden nog slechts 30.000 consumenten een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. Ook het aantal gedwongen verkopen van woningen ligt lager dan voorheen. Deze daling laat zien dat huishoudens - ondanks de stijging van de prijzen - steeds beter in staat zijn om hun woonlasten te dragen. Mogelijk geholpen door gedaalde rente en gestegen inkomens.

De cijfers geven een gemengd beeld. Relatief weinig huishoudens kampen met hardnekkige betalingsproblemen op hun hypotheek. Aan de andere kant staat de betaalbaarheid van woningen onverminderd onder druk. Wil je zelf een woning kopen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? We voorzien je graag van deskundig advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie