Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Waterschade opgelopen? Dit dekt je woonverzekering

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Met het najaar in aantocht kunnen we nog meer nattigheid verwachten. Het water heeft vervolgens maar een klein kiertje nodig om jouw woning binnen te komen. Met alle mogelijke schade tot gevolg. Wat heb je aan jouw woonverzekering als er sprake is van schade door neerslag?

Niet alleen regen, hagel of sneeuw kunnen waterschade veroorzaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gesprongen waterleiding, een kapotte  wasmachine-afvoer of lekkende vaatwasser? Door deze risico's is waterschade de meest voorkomende schade in huis.   

Vergoeding van de verzekering
Wat als jij te maken krijgt met waterschade in of rond je woning? Goed nieuws. In veel gevallen dekt de inboedel- en/of opstalverzekering de gevolgen van waterschade. De inboedelverzekering dekt de schade aan spullen en losse onderdelen in je huis. Op je opstalverzekering kun je een beroep doen bij schade aan het huis zelf, inclusief onderdelen die aard- en nagelvast aan het huis zijn verbonden. Denk hierbij aan de keuken of open haard. Voor een complete dekking van waterschade is het belangrijk om allebei de verzekeringen af te sluiten.

Als huiseigenaar moet je deze woonverzekeringen zelf regelen. Voor huurders is alleen een inboedelverzekering genoeg, de opstalverzekering is geregeld via de verhuurder. Huurders die zelf verbeteringen hebben aangebracht in de woning zoals een luxe keuken, badkamer of veranda, doen er goed aan het verzekerde bedrag van het onderdeel 'huurdersbelang' te controleren en eventueel aan te passen. Vaak is dit een standaard bedrag.

Verzekeringsdekking bij waterschade
De gemiddelde woonverzekering vergoedt veel verschillende vormen van waterschade. Om aanspraak te kunnen maken op die vergoedingen, gelden gebruikelijke voorwaarden en regels.

Wat de meeste verzekeraars wel vergoeden:

  • Schade door een gesprongen waterleiding,
  • Schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed,
  • Schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen.

Wat de meeste verzekeraars niet vergoeden:

  • Gevolgschade, bijvoorbeeld als de ramen open stonden tijdens een regenbui,
  • Gevolgschade door achterstallig onderhoud zoals slechte kitnaden, versleten dakbedekking en verstopte regenpijpen,
  • Schade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren,

Extreem weer
In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Perioden van droogte en hevige regenval wisselen elkaar in rap tempo af, wat kan leiden tot overstromingen en wateroverlast. Schade door extreem weer is in veel gevallen alleen gedekt bij een uitgebreidere verzekering. Sommige verzekeraars werken in dit geval ook met een eigen risico.

Waterschade voorkomen
Een ongeluk - ook voor wat betreft waterschade - zit helaas in een klein hoekje. Toch kun je zelf de nodige maatregelen nemen om dit te voorkomen. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij:

  • Check je dak. Door je dak regelmatig te controleren op kapotte dakpannen, losse loodslabben of gescheurde naden kun je beginnende lekkages op tijd opsporen en verhelpen.
  • Maak de goten schoon. Door regelmatig de goten van je dak schoon te maken, voorkom je dat de regenpijp verstopt raakt en water over de dakgoten loopt.
  • Zorg voor goede kitranden. Door de randjes van het aanrecht, het bad en de wastafel goed af te kitten, voorkom je dat er water achter komt.
  • Laat de waterleidinginstallatie controleren. Zeker bij oudere installaties is het belangrijk om een periodieke controle uit te laten voeren. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
  • Isoleer de waterleidingen en de buitenkraan. Bij vorst is het belangrijk om de waterleidingen en de buitenkraan in te pakken met isolatiemateriaal of deze af te sluiten. Zo voorkom je dat het water aan de binnenkant de kraan bevriest, uitzet en daardoor de kraan en de leiding beschadigt.

Heb je vragen over je inboedel- of opstalverzekering, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met een passend advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie