Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wonen op het platteland gezelliger?

Stedelingen kunnen nog wat leren van hun plattelandsgenoten als het op gezelligheid aankomt, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Waar je in de stad misschien struikelt over de sfeervolle koffietentjes, vinden bewoners van niet-stedelijke gebieden hun buurt gewoon gezelliger. Zo vindt maar liefst 72% van de plattelandsbewoners hun buurt knus en sociaal, terwijl in de stad dat percentage op 52% blijft steken. Naast woonplezier wint het platteland het op nog een ander aspect: de woningprijs.

Wat is gezellig wonen?
Wat voor de één een gezellige woonomgeving is, hoeft voor een ander niet automatisch te gelden. Toch zijn er factoren te benoemen die verschil maken. Zo is het in een meer landelijke omgeving nog steeds gebruikelijk om je buren te kennen en ze de huissleutel geven als je op vakantie gaat.

De anonimiteit die in de stad vaak heerst, is op het platteland ver te zoeken. Mensen helpen elkaar vaker en voelen zich meer thuis in hun omgeving. In Friesland bijvoorbeeld, waar bijna 68% van de bewoners hun buurt gezellig noemt, is de saamhorigheid groot. In Zuid-Holland is dat minder, met 56% die dezelfde mening deelt.

Rotterdam hekkensluiter
In Rotterdam vindt slechts 46% van de inwoners dat ze in een gezellige buurt wonen, wat het laagste percentage is onder gemeenten met 70.000 of meer inwoners. Aan de andere kant scoort Land van Cuijk het hoogst, met 75% van de bewoners die hun buurt als gezellig beschouwen. In bijvoorbeeld Meierijstad, Hoeksche Waard, en Súdwest-Fryslân vindt ongeveer 70% van de inwoners hun buurt ook gezellig. Ondanks lagere percentages in steden als Amsterdam en Den Haag, scoren grote gemeenten nog steeds voldoende op het gebied van sociale samenhang.

Fijne woonomgeving niet alleen gezelliger
Gezelligheid in de buurt is niet alleen prettig, het heeft ook invloed op je welzijn. Als je jouw woonomgeving als gezellig ervaart, ben je vaak meer betrokken bij de buurt. Dit draagt weer bij aan het woonplezier en kan zelfs je gezondheid beïnvloeden. Goed om rekening mee te houden bij eventuele verhuisplannen.

Groot prijsverschil stad of platteland
Los van de woonsituatie zelf is er nog een groot verschil tussen wonen in een drukke stad of meer landelijke omgeving: de woningprijs. In Amsterdam lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning op €623.659, terwijl die in Utrecht €517.304 en in Den Haag €433.182 bedroeg. Van de 4 grote steden kon je in Rotterdam terecht voor de ‘goedkoopste’ woning, met een gemiddelde verkoopprijs van €394.965.

In landelijke provincies zoals Friesland en Drenthe lagen de gemiddelde verkoopprijzen aanzienlijk lager, respectievelijk €343.169 en €364.514. Wie dichtbij de zee wilde wonen, betaalde in Zeeland gemiddeld €354.088.

Dit artikel is geen pleidooi voor wonen op het platteland. Wonen in de stad staat garant voor levendigheid, veel horeca en gezellige festivals. Zaken waar je op het platteland harder naar op zoek moet. En smaken verschillen, ook qua woonplezier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie