Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zorgpremie DSW stijgt in 2025. Inkomensafhankelijke premie weer in beeld

De pepernoten liggen alweer in de schappen en het duurt nog maar even voordat de eerste oliebollenkraam opduikt. Hoogste tijd voor een andere traditie: de bekendmaking van de eerste zorgpremie voor 2025. Zoals altijd bijt zorgverzekeraar DSW de spits af, met een premieverhoging van € 9,50 voor de basiszorgverzekering. De Schiedamse verzekeraar pleit voor het omgooien van het zorgstel, om de betaalbaarheid te waarborgen. 

De premie voor de DSW-basiszorgverzekering komt in 2025 uit op €158,50 per maand. De zorgverzekeraar wijt de stijging van premie vooral aan de almaar toenemende kosten van de gezondheidszorg. Redenen hiervoor zijn onder andere een toenemende vraag naar zorg, hogere loonkosten en de introductie van nieuwe behandelmethoden. Bovendien worden behandelingen complexer doordat meer mensen met verschillende kwalen tegelijk geholpen worden.

Gemiddelde zorgpremie van bijna € 156
Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet een gemiddelde zorgpremie van bijna € 156 in 2025. Hier komt DSW aardig in de buurt. Het is afwachten of de rest van de markt deze richting volgt. Op uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor volgend jaar bekend gemaakt hebben. Reken er in ieder geval op dat ook jouw zorgverzekeraar een verhoging zal doorvoeren, in de lijn van DSW.

Grens betaalbaarheid zorg bereikt
Aad de Groot, directeur van DSW, benadrukt dat de grens van wat mensen bereid zijn te betalen voor zorg, bereikt is. “De solidariteit in Nederland staat onder grote druk. De gezondheidsverschillen worden steeds groter en de rek is eruit. Er moeten nu fundamenteel andere keuzes gemaakt worden binnen ons zorgstelsel.”, zo stelt de Groot.

Samenwerken in plaats van concurreren
De huidige problemen in de zorg kunnen alleen worden aangepakt door meer samenwerking en minder marktwerking, stelt DSW. Zorgverzekeraars concurreren momenteel voornamelijk op het aanbieden van de laagst mogelijke premies. Om de zorg op de lange termijn toegankelijk en betaalbaar te houden, moeten we echter samenwerken.

DSW pleit er daarnaast voor om een groot deel van de marktwerking uit het zorgstelsel te halen door de premie deels via belastingen te laten verlopen, zodat deze meer inkomensafhankelijk wordt. Daarover stelt hij “Op deze manier kunnen we investeren in een betere leefomgeving, wat op de lange termijn leidt tot een lagere zorgvraag.”

Af van budgetpolissen en vrijwillig eigen risico
Zorgverzekeraars proberen zich de laatste jaren te onderscheiden door het aanbieden van budgetpolissen met lage premies, gericht op jonge en gezonde verzekerden. Volgens De Groot leidt dit echter niet tot lagere zorgkosten, maar vergroot het juist de kloof tussen gezonde en zieke mensen. “Dit is oneerlijk en ondermijnt de solidariteit,” zegt hij. DSW pleit daarom voor het afschaffen van het vrijwillig eigen risico en het beperken van het aantal polissen, inclusief een verbod op budgetpolissen.

Het idee om de zorgpremie op het inkomen te baseren is niet nieuw. Het scheelde weinig of eind 2012 was al een inkomensafhankelijk zorgpremie ingevoerd. De plannen waren destijds bijna door de kamer, totdat er vlak voor de invoering alsnog een streep door ging. Wellicht dat het onderwerp nu weer op de agenda komt, al valt ook nu politieke verdeeldheid te verwachten. We houden je in ieder geval op de hoogte van meer zorgpremies, wanneer ook andere zorgverzekeraars de premies bekendmaken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie