Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Besparing wint van milieu bij verduurzamen woning

In 2023 besteedden Nederlanders gezamenlijk €14 miljard aan het verduurzamen van hun woningen. De voornaamste drijfveren? Een bijdrage leveren aan het milieu, kosten besparen op de energierekening en meer wooncomfort. De meeste aanpassingen werden gedaan op het gebied van verlichting en isolatie. Wil jij ook verduurzamen, maar zijn de kosten een drempel? Bekijk de mogelijkheden om het mee te nemen in je hypotheek.  

De cijfers over woningverduurzaming zijn afkomstig uit het recente onderzoek "Duurzaam Wonen" van Multiscope, waaraan bijna 6.000 Nederlanders deelnamen.

Waarom verduurzamen?
Milieubewustzijn, financiële besparingen en verbeterd wooncomfort zijn de belangrijkste redenen voor Nederlandse huishoudens om te verduurzamen. Toch is het voor meer dan de helft van de Nederlanders (55%) vooral aantrekkelijk als verduurzaming flinke besparingen oplevert. Bijna vier op de tien huishoudens (38%) geven aan dat wooncomfort voor hen zwaarder weegt dan de bijdrage aan een beter milieu.

Populairste verduurzamingsmaatregelen
Het vervangen van oude verlichting door energiezuinige alternatieven was de meest gekozen verduurzamingsmaatregel in 2023, met aanpassingen in 37% van de huishoudens. Dit betekent dat in ongeveer drie miljoen Nederlandse huishoudens de verlichting is aangepakt. Ook isolatie werd door ruim twee op de tien huishoudens verbetert (21%). In zuinigere verwarmingssystemen werd door 20% van de huishoudens geïnvesteerd. Daarnaast koos 16% van de huishoudens voor investeringen in zonne- of windenergie.

Verwachtingen voor 2025
Voor het komende jaar verwachten Nederlandse huishoudens gezamenlijk €5,6 miljard te besteden aan verduurzamingsmaatregelen. Het grootste deel van dit bedrag zal in betere isolatie (43%) worden gestoken. Daarnaast is er een geschatte €2 miljard gereserveerd voor investeringen in zonne- en windenergie, en zal 19% van het totale bedrag worden besteed aan nieuwe verwarmingssystemen.

Financiële steun en subsidies 
In totaal hebben 1,2 miljoen huishoudens (26%) verduurzamingsmaatregelen genomen met behulp van financiële regelingen, zoals subsidies van de overheid of gemeenten. Voor 27% van de Nederlandse eigenwoningbezitters speelde deze financiële steun een belangrijke rol bij hun beslissing om de woning te verduurzamen.

Minder zorgen over de energierekening
Hoewel de kosten voor gas en energie in 2023 nog steeds een aandachtspunt waren, maakten minder Nederlanders zich zorgen over hun energierekening dan het jaar ervoor. Eind 2023 gaf 18% van de huishoudens aan zich hier zorgen over te maken, een daling ten opzichte van de 24% in 2022. Huurders hebben vaker zorgen over de energierekening dan eigenwoningbezitters. Een relatief veilige aanname is dat de gemiddelde huurwoning op dit moment ook minder goed voorbereid is op een duurzame toekomst.

Opvallend is dat huishoudens die hebben geïnvesteerd in verduurzaming hun energieverbruik beter in de gaten houden. Zo controleert 72% van deze huishoudens minimaal één keer per maand hun gas- en energieverbruik. Dit percentage blijft steken op 57% als er geen verduurzamingsmaatregelen zijn doorgevoerd.

Financieren verduurzaming
Verduurzaming kan op verschillende manieren worden meegenomen in de hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld via de Energiebespaarlening of door gebruik te maken van de extra leenruimte voor verduurzaming, waarbij tot 106% van de woningwaarde gefinancierd kan worden in plaats van de gebruikelijke 100%. Daarnaast zijn er vanuit gemeenten vaak mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor specifieke maatregelen. Dit helpt bij de betaalbaarheid en is positief voor de terugverdientijd van de investering.

Wil je nog meer redenen voor woningverduurzaming? Ook voor de waarde en de interesse bij verkoop is het positief. Wil je weten welke financiële ruimte jij hebt voor verduurzaming? Laat vrijblijvend een bericht achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie