Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huisdierverzekering nodig? Dit zijn de belangrijkste voorwaarden

Of het nu gaat om een hond, kat of cavia, het is een goede gewoonte om onze huisdieren op 4 oktober in het zonnetje te zetten. Bijvoorbeeld met een kluif of andere lekkernij. Ook op alle andere dagen wil je het beste voor je huisdier. Een huisdierverzekering kan helpen bij onverwachte medische kosten. Zorg wel dat je weet wat de voorwaarden zijn. Alhoewel dit per situatie kan verschillen, kun je rekening houden met de volgende punten. 

Leeftijd huisdier van belang
Bij het afsluiten van een verzekering speelt de leeftijd van je huisdier een grote rol. Net als bij mensen stijgt het risico op kwalen naarmate de leeftijd stijgt. Veel verzekeraars accepteren vaak geen oudere dieren (meestal vanaf 6 tot 8 jaar). Daarnaast kunnen bepaalde rassen gevoelig zijn voor erfelijke aandoeningen, wat invloed kan hebben op de premie of dekking.

Dekking en uitsluitingen
De dekking van een huisdierenverzekering varieert. Basisverzekeringen dekken meestal consulten, operaties en medicatie, maar preventieve zorg zoals vaccinaties of sterilisaties worden niet altijd gedekt. Let ook op de uitsluitingen: aandoeningen die al bestaan voor het afsluiten van de verzekering worden vaak niet vergoed.

Hoe zit het met de premie en het eigen risico?
De premie hangt vooral af van de gekozen dekking, de leeftijd van je huisdier en het eigen risico. Een hoger eigen risico verlaagt de premie, maar betekent dat je meer zelf moet betalen bij medische kosten. Een eigen risico is vrij standaard bij de huisdierenverzekering. De hoogte ervan varieert per verzekeraar en per polis. Sommige verzekeraars hebben een vast bedrag als eigen risico per declaratie of per jaar, terwijl anderen een percentage van de behandelkosten aanhouden.

Houd rekening met de wachttijd
Bij huisdierverzekeringen is een wachttijd vrij gebruikelijk. Dit betekent dat er een periode is waarin de verzekering al wel loopt, maar de dekking nog niet ingaat. Meestal is dit enkele weken na het afsluiten van de verzekering. Deze wachttijd geldt over het algemeen niet voor acute ongelukken, maar wel voor ziekten en aandoeningen die worden vastgesteld voordat de wachttijd is verstreken.

Maximale vergoeding per jaar
De meeste huisdierenverzekeringen hebben een jaarlijkse maximale vergoeding. Dit kan variëren van een paar duizend euro tot vrijwel onbeperkt. De hoogte heeft invloed op de premie. Zorg ervoor dat de limiet zo goed mogelijk aansluit bij de verwachte medische kosten van je huisdier, vooral als je huisdier mogelijk een dure behandeling nodig heeft in de toekomst.

Behandeling van chronische aandoeningen
Verzekeraars vergoeden zelden de kosten voor reeds bestaande aandoeningen. Als je huisdier al een chronische ziekte heeft, wordt de behandeling hiervan vaak uitgesloten van de dekking. Dit is een belangrijke voorwaarde om rekening mee te houden als je huisdier al gezondheidsproblemen heeft.

Aanvullende dekkingen mogelijk
Naast basisverzekeringen bieden veel verzekeraars ook aanvullende pakketten aan, zoals dekking voor tandheelkundige zorg, fysiotherapie, of specialistische behandelingen. Houd rekening met de extra kosten en controleer ook bij de aanvullende verzekeringen wat de voorwaarden en uitsluitingen zijn.

De kosten voor een consult bij een dierenarts zijn vaak hoog, zeker bij meer complexe zorg. Een huisdierenverzekering kan voorkomen dat de zorg onbetaalbaar wordt. Kijk wel goed naar de voorwaarden. Door verschillende verzekeringen te vergelijken en rekening te houden met factoren zoals leeftijd, ras, dekking en wachttijd, kun je de juiste keuze maken voor jouw huisdier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie