Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente stijgt weer

Diverse hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen week de rente verhoogd. Anderen hebben voor deze week ook verhogingen gepland. Dit geeft een ander beeld dan de afgelopen maanden, waarin vooral een dalende trend te zien was. Opvallend zijn de verschillen tussen de variabele hypotheekrente en rente die 10 jaar of langer vast staat.  

Waar komt de rentestijging vandaan?
De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van meerdere factoren. Voorbeelden zijn de concurrentiepositie van de geldverstrekker en de mogelijkheden die de bank zelf heeft om kapitaal aan te trekken. Ontwikkelingen op de internationale markt hebben ook veel invloed. Neem bijvoorbeeld de rente op geld dat bij overheden wordt ondergebracht. Deze rente zit in de lift. Belangrijkste reden hiervoor is het beleid van centrale banken, dat rentes naar verwachting minder snel zal verlagen dan in de markt werd aangenomen. Het gevolg is dat vooral langer lopende rentes meebewegen.

Verschil met variabele hypotheekrente
De variabele hypotheekrente volgt een ander patroon en is in de afgelopen periode harder gedaald dan vaste hypotheekrentes. Op deze rente heeft bijvoorbeeld het beleid van de Amerikaanse centrale bank (FED) minder invloed. Wel van belang is de richting van de rentes die de Europese Centrale Bank (ECB) maandelijks vaststelt. Deze rente bepaalt wat commerciële banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB of bij elkaar. Gaat deze rente omlaag, dan heeft dat ook invloed op de variabele rente die je als klant van de bank betaalt. In de afgelopen maanden is deze rente verder gedaald. Terwijl de variabele rente hierdoor ook daalde, ontvang je gemiddeld ook een lagere rente over je vrij opneembare spaargeld.

Huidige laagste hypotheekrentes
Onderstaand zie je de laagste hypotheekrentes van het moment. Hierbij zijn we uitgegaan van een reguliere woning, een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en een gemiddeld energielabel. Val jij niet onder deze groep? We kijken graag met je mee naar de laagst mogelijke hypotheekrente in jouw situatie.

Variabel 4.55%
1 jaar 3.77%
5 jaar 3.10%
10 jaar 3.31%
20 jaar 3.57%
30 jaar 3.75%

Hoe kan je profiteren van het verschil in rente?
Als de variabele rente stabiel blijft, maar de vaste hypotheekrente stijgt, kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een hypotheek met een variabele rente. Hiermee profiteer je direct van de lagere rente. Houd er wel rekening mee dat een variabele rente ook kan stijgen, met stijgende maandlasten tot gevolg. Een alternatief is kiezen voor een deel vast en een deel variabel of kortlopend. Op die manier zorg je voor spreiding van zowel het voordeel als de risico’s. Wil je de variabele rente na verloop van tijd toch vastzetten? Dat kan tegen de dan geldende hypotheekrente.

Renteverwachting
Op 6 en 7 november komt de FED, de belangrijkste centrale bank, weer bij elkaar om de hoogte van belangrijke rentes vast te stellen. De laatste keer was in september, toen er voor het eerst in 4 jaar een relatief forse verlaging (van 5,00% naar 4,75%) werd doorgevoerd om de economie te stimuleren. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen wordt nu aangenomen dat de FED de rente niet nogmaals zal verlagen, of in ieder geval niet in hetzelfde tempo. Zeker voor hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar of langer is het afwachten of dit inderdaad het geval is.

De laagste hypotheekrente kan per situatie verschillen. Zo kan het energielabel invloed hebben, net als de verhouding tussen het bedrag dat je leent ten opzichte van de woningwaarde. Valt de woningwaarde daarnaast binnen de NHG-grens of niet? We helpen je graag met het op een rij zetten van de beste mogelijkheden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie