Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verbond bezorgd over financiële risico’s bij overlijden

Onder zelfstandigen (zzp’ers) is het percentage mensen met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) erg laag: slechts 25%. Daarnaast hebben huurders minder vaak een ORV dan huiseigenaren. Hiermee hebben ze niet automatisch een financieel vangnet voor hun nabestaanden. Een risico, stelt het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond uitte recent zorgen over het relatief beperkte aantal mensen dat zich heeft verzekerd tegen de financiële gevolgen na een overlijden. Het vermoeden bestaat dat lang niet iedereen zich bewust is van de risico’s.

Kwetsbare groepen
Uit het onderzoek, waarbij meer dan 17.000 consumenten werden ondervraagd, blijkt dat er weinig bekendheid is over de ORV als financiële buffer bij overlijden. Veel mensen zijn echter wel financieel kwetsbaar. Zo denkt een derde van de mensen zonder ORV dat hun nabestaanden mogelijk meer moeten werken om financieel rond te komen. Eén op de vijf verwacht zelfs dat hun nabestaanden zouden moeten verhuizen.

Dekking overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) biedt financiële ondersteuning aan je nabestaanden als je onverwachts komt te overlijden. De dekking van de ORV zorgt ervoor dat er een vooraf bepaald bedrag wordt uitgekeerd aan bijvoorbeeld je partner of kinderen. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vaste lasten als de hypotheek of huur te betalen.

Kosten voor zaken als een studie, dagelijkse uitgaven als boodschappen vallen er ook onder. De hoogte van de dekking en de looptijd van de verzekering stem je af op jouw persoonlijke situatie en wensen.

Zelfstandigen extra kwetsbaar
Zelfstandigen zijn om een andere reden financieel kwetsbaar. Zij hebben vaak geen pensioenregeling voor hun nabestaanden, iets wat veel werknemers wel hebben. In de praktijk blijkt dat deze groep zich daar niet altijd van bewust is. Dit terwijl een ORV in de meeste situaties tegen acceptabele kosten kan worden afgesloten.

Blinde vlek bij huurders
Huurders hebben veel minder vaak een ORV dan huiseigenaren. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, noemt dit een “blinde vlek” bij huurders. “Wanneer je een huis koopt, komt dit onderwerp meestal wel ter sprake bij een financieel adviseur. Maar huurders met een partner of kinderen moeten zelf actie ondernemen, en dat gebeurt niet vaak genoeg.”

Zorgwekkende trend
Weurding maakt zich zorgen over de financiële kwetsbaarheid van een steeds grotere groep Nederlanders. “We zien al enkele jaren een dalende trend in het aantal mensen met een ORV. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, want een financieel vangnet is essentieel voor nabestaanden. Of je nu een huis huurt of koopt, of je nu werknemer of zzp’er bent, de kosten voor wonen, studie, kinderopvang en levensonderhoud blijven gewoon doorlopen. Je wilt voorkomen dat nabestaanden, na een vroegtijdig overlijden, ook nog eens hun huis moeten verlaten.”

Of je nu huurt of een koopwoning hebt, een onverwachts overlijden kan grote financiële gevolgen hebben. Zeker als je zelfstandige bent en geen andere voorzieningen hebt getroffen. Wil je meer weten over de risico’s in jouw situatie? En hoe je deze kunt beperken met een ORV? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie