Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zomerdip op de woningmarkt bleef uit. Prijs wel minder hard omhoog

In 2023 besteedden Nederlanders gezamenlijk €14 miljard aan het verduurzamen van hun woningen. De voornaamste drijfveren? Een bijdrage leveren aan het milieu, kosten besparen op de energierekening en meer wooncomfort. De meeste aanpassingen werden gedaan op het gebied van verlichting en isolatie. Wil jij ook verduurzamen, maar zijn de kosten een drempel? Bekijk de mogelijkheden om het mee te nemen in je hypotheek.  

In de afgelopen vijf jaar werden in het derde kwartaal gemiddeld 4,5% minder huizen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. Dit keer is er juist sprake van een lichte stijging (+0,6%). Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar werden zelfs 10,9% meer woningen verkocht.

Appartementen blijven populair
De verkoop van appartementen zit flink in de lift. Vergeleken met een jaar geleden werden er 18,9% meer appartementen verkocht. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat er sinds halverwege 2023 meer appartementen te koop worden aangeboden dan andere woningtypen. Dit is te zien in verschillende regio’s en prijsklassen, waarbij de grootste stijging te zien is bij appartementen in het duurdere segment.

Over de hele markt gezien is het aantal beschikbare woningen bij NVM-makelaars aan het einde van het derde kwartaal met 10% gedaald in vergelijking met vorig jaar. In totaal stonden er 25.500 woningen te koop, bijna 3.000 minder dan een jaar geleden. Deze daling in het aanbod draagt bij aan de krapte op de markt, wat de druk op de prijzen verhoogt.

Limburg toont sterke groei in woningverkopen
Limburg is een uitschieter onder alle provincies, wat betreft het aantal woningverkopen. Vergeleken met een jaar geleden zijn daar bijna 25% meer woningen verkocht, aanzienlijk meer dan de landelijke stijging van 11%. Vooral in Noord- en Midden-Limburg is de verkoop flink toegenomen. Ook hier is een ruimer aanbod aan te koop staande woningen een belangrijke oorzaak.

Stabiele prijzen op kwartaalbasis
De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal van 2024 met 0,4% gestegen. De gemiddelde verkoopprijs komt nu uit op 473.000 euro, slechts 2.000 euro meer dan in het vorige kwartaal. Dit is een veel kleinere stijging dan de forse 7,7% groei die we in het tweede kwartaal zagen. Het is niet verwonderlijk dat de prijsstijging afvlakt. Op een gegeven moment is de grens van wat mensen gemiddeld voor een woning kunnen betalen bereikt, waardoor de prijzen niet onbegrensd verder kunnen toenemen.

Gemiddeld 4,6% overboden
Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs blijft dit kwartaal bijna gelijk. Gemiddeld werd er 4,6% meer betaald dan de vraagprijs, wat neerkomt op zo’n 22.000 euro extra per woning. Bij twee op de drie woningverkopen werd meer betaald dan de oorspronkelijke vraagprijs. Kopers zijn dus nog steeds bereid om andere koopkandidaten voor te blijven door te overbieden.

Woningen snel verkocht
Het duurt momenteel gemiddeld vier weken om een woning te verkopen, vergelijkbaar met een jaar geleden, maar een dag langer dan in het vorige kwartaal. Dit geeft aan dat de huizenmarkt nog steeds erg actief is. Bijna 90% van de woningen wordt binnen één kwartaal verkocht, wat de snelheid en dynamiek van de markt benadrukt.

Het vooruitzicht is dat de woningmarkt ook in de komende maanden op peil blijft. Voor meer lucht moet er eerst meer keuze komen voor kopers die een woning zoeken. Daar zijn vooralsnog geen signalen van. Per koper is de keus juist afgenomen in de afgelopen maanden. Wil jij weten welke woningen binnen jouw financiële bereik vallen? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie