Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Einde salderingsregeling zonnepanelen in 2027. Wat verandert er voor jou?

De salderingsregeling stopt per 2027, een maatregel die veel invloed heeft als je nu al zonnepanelen hebt of deze in de toekomst aanschaft. Wat verandert er precies, en wat zijn de gevolgen voor de terugverdientijd van je investering? In dit artikel bespreken we hoe de regeling werkt tot 2027, wat er daarna verandert, en waarom zonnepanelen nog niet zijn afgeschreven als duurzame bron van energie.

Hoe werkt de salderingsregeling tot 2027?
Tot 2027 kan je opgewekte stroom volledig salderen. Dit betekent dat de hoeveelheid elektriciteit die je teruglevert aan het stroomnet, wordt weggestreept tegen de stroom die je zelf verbruikt. Je betaalt geen energiebelasting of andere kosten over deze gesaldeerde stroom. Een praktisch voorbeeld:

Stel je levert in de zomer 2.000 kilowattuur (kWh) stroom terug aan het net. In de winter gebruik je vervolgens 2.500 kWh stroom van het net. Dankzij de salderingsregeling betaal je niets voor de eerste 2.000 kWh gebruikte stroom, omdat je het al eerder hebt opgewekt. Bovendien ontvang je een redelijke vergoeding van je energieleverancier als je meer stroom opwekt dan je verbruikt.

Veranderingen vanaf 2027
Vanaf 2027 stopt de salderingsregeling. Dit betekent dat je opgewekte stroom niet meer kan verrekenen met je verbruik. Wel ontvang je een vergoeding van je energieleverancier voor de stroom die je teruglevert aan het net. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn, exclusief belastingen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt hier toezicht op.

Terugverdientijd zonnepanelen loopt op
Heb je al zonnepanelen? De vraag is hoelang je al gebruik maakt van de huidige regeling. Mogelijk heb je de investering in de panelen al bijna of zelfs volledig terugverdiend. Koop je nog snel dit jaar zonnepanelen, dan verdient een gemiddeld huishouden deze na 9 jaar terug. Dit gemiddelde loopt op tot 13,7 jaar voor wie met de installatie wacht tot 2027. Dit blijkt uit eerdere berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot. Overigens is de terugverdientijd ook afhankelijk van:

  • De prijs van zonnepanelen.
  • De prijs van elektriciteit.
  • Hoeveel van je zelf opgewekte stroom je direct kunt gebruiken.

Blijven zonnepanelen interessant?
Het afschaffen van de salderingsregeling is een lelijke streep door de rekening van huiseigenaren die zonnepanelen bezitten of willen aanschaffen. De vraag is wat het gaat doen met de bereidheid van mensen om hierin te investeren, zeker omdat uit onderzoek blijkt dat de financiële prikkel het zwaarst weegt bij verduurzaming.

Toch is dit niet einde van energie opwekken met zonnepanelen. Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee, bijna het dubbele van de terugverdientijd. Daarnaast zal de focus in de toekomst meer liggen op tijdelijke opslag van opgewekte stroom, om dat op een later moment te gebruiken. Op dit moment is thuisopslag nog relatief duur. De markt blijft zich echter ontwikkelen en zowel aan het rendement van de panelen zelf als aan de opslagmogelijkheden wordt gewerkt.

 Wil je meer weten over het financieren van zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen? We kijken graag met je mee. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie