Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Trend duurzame hypotheken zet door in 2025

Duurzaamheid staat hoog op de agenda, en dat is duidelijk zichtbaar op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers lopen minder risico bij het financieren van duurzame woningen. Woningeigenaren en kopers kunnen op hun beurt profiteren van een lagere rente of meer financieringsruimte. De aandacht voor duurzame hypotheken zal in 2025 verder toenemen, zo is de verwachting. Wat kun jij daar allemaal mee? 

Wat is een duurzame hypotheek?
Een energiebesparende hypotheek is een speciale lening die is bedoeld om energiebesparende maatregelen in en rondom je huis te financieren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van muren of vloeren, of het installeren van een warmtepomp.

Het idee is dat deze investeringen niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook resulteert in een lagere energierekening en meer wooncomfort. Veel geldverstrekkers bieden daarom extra leenmogelijkheden of gunstige voorwaarden voor kopers of eigenaren die hun woning willen verduurzamen.

Duurzame hypotheek in opmars
De groeiende populariteit van duurzame hypotheken heeft meerdere oorzaken. Allereerst zijn er de directe voordelen zoals lagere energiekosten. Een goed geïsoleerd huis of de installatie van een warmtepomp zorgen ervoor dat je minder energie verbruikt, wat je maandelijkse lasten flink kan verlagen. Daarnaast is een energiezuinige aanpak vaak goed voor de waarde van de woning, wat positief is bij een eventuele verkoop.

Geldverstrekkers hebben er zelf ook baat bij. Een woningeigenaar met lagere energielasten zal door die kostenpost minder snel met financiële problemen te maken krijgen. Bovendien is het onderpand van de hypotheek, de woning zelf, stabieler in waarde en sneller verkoopbaar als de eigenaar zijn lasten niet meer kan dragen.

Overheidssubsidies dragen bij
De overheid helpt mee door subsidies en fiscale voordelen aan te bieden, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en het verlaagde BTW-tarief op zonnepanelen. Dit maakt investeren in verduurzamen eerder rendabel. Niet altijd dragen overheidsbesluiten hieraan mee. Denk maar aan bijvoorbeeld het schrappen van de salderingsregeling bij zonnepanelen.

Duurzame hypotheek in de praktijk
Bij veel geldverstrekkers kun je bovenop je reguliere hypotheek een extra bedrag lenen voor verduurzamingsmaatregelen. Wettelijk gezien mag je dit jaar 6 procent extra afsluiten als je energiebesparende maatregelen doorvoert. Sommige aanbieders hebben specifieke producten ontwikkeld die gericht zijn op duurzaamheid, zoals hypotheken met een lagere rente voor woningen met een gunstig energielabel. 

Een andere optie is een energiebespaarbudget, waarbij een apart bedrag wordt gereserveerd om uitsluitend te gebruiken voor duurzame verbeteringen aan je woning. Deze flexibele oplossingen maken het gemakkelijker om verduurzaming te financieren zonder dat dit een te zware last wordt.

Voor wie is dit interessant?
Duurzame hypotheken zijn relevant als je al een woning hebt of van plan bent er één te kopen. Bij de aankoop van een woning kun je direct verduurzaming meenemen bij de financiering, terwijl je als bestaande huiseigenaar je hypotheek kunt verhogen. Ook voor starters bieden deze hypotheken mogelijkheden, onder andere dankzij subsidies en de gunstige financieringsopties.

De gasprijs is in de laatste maanden fors gestegen. Vooral Rusland, dat de gaskraan deels dichtdraait, is daar de oorzaak van. De piek van vorig jaar is nog ver weg, maar duidelijk is dat de aandacht voor energie nog niet van de agenda is. Wil jij het verduurzamen van je woning goed geregeld hebben en ben je benieuwd naar de mogelijkheden om dit te financieren? Laat het weten, we kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie