Tweedehands camper of caravan verzekeren? Dit zijn de verschillen
Geplaatst op 07 januari 2025
Een caravan of camper blijft onverminderd populair. Het aantal in Nederland geregistreerde voertuigen is in 2024 gestegen naar een recordaantal van 623.000, zo blijkt uit cijfers van Bovag en KCI. Het merendeel van de vakantiegangers heeft een tweedehands camper of caravan. Waar moet je op letten bij het verzekeren van een gebruikt exemplaar? Neem in ieder geval de volgende punten mee.
Sterke opmars campers
Afgelopen jaar zijn er net iets minder dan 2.500 nieuwe campers verkocht, wat neerkomt op een groei van bijna 11 procent. Campers blijven in trek: in iets meer dan acht jaar tijd is het aantal geregistreerde campers in Nederland verdubbeld tot ruim 200.000.
Caravans bleven in verhouding iets achter in eerste instantie. Na de Covid pandemie zit ook de verkoop hiervan weer in de lift. Afgelopen jaar steeg de verkoop van nieuwe caravans met 6 procent tot bijna 7.200 stuks. Daarnaast nam de verkoop van tweedehands caravans licht toe, met een groei van 0,2 procent tot bijna 16.000 verkochte exemplaren.
Verschillen met nieuwe caravan of camper
Het verzekeren van tweedehandse caravans en campers verschilt op verschillende punten ten opzichte van een nieuwe. Een nieuwe caravan heeft een hogere aanschafwaarde, wat doorgaans terug te zien is in een hogere premie. Los daarvan kun je rekening houden met het volgende:
- Nieuwwaarderegeling of dagwaarderegeling
Bij nieuwe campers en caravans bieden veel verzekeraars een nieuwwaarderegeling aan. Dit betekent dat bij total loss of diefstal de volledige aanschafprijs gedekt is, meestal tot drie jaar na aankoop. Bij tweedehands voertuigen geldt vaak alleen een dagwaarderegeling, tenzij je zelf gekozen hebt voor een uitgebreidere dekking. - Minder kans op gebreken
Nieuwe voertuigen hebben doorgaans minder kans op technische problemen en hebben minder onderhoud nodig. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt goed onderhoud steeds belangrijker. Ook voor de dekking van de verzekering. Is er sprake van achterstallig onderhoud of zijn reparaties niet naar behoren uitgevoerd? Bij schade kan dit tot gevolg hebben dat de verzekeraar niet uitkeert. - Fabrieksgarantie
Nieuwe voertuigen vallen vaak nog onder de fabrieksgarantie, wat bepaalde reparaties kan dekken die niet onder de verzekering vallen.
Dekking verzekering
Voor campers is een WA-verzekering verplicht, omdat deze gezien worden als motorvoertuigen. Voor caravans ligt dat anders. Die zijn vaak via de autoverzekering verzekerd tijdens het rijden, maar eenmaal losgekoppeld is een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering nodig voor schade die je toebrengt aan anderen. Net als bij een auto geldt dat een uitgebreide dekking voor schade aan het voertuig zelf minder zinvol is naarmate de camper of caravan ouder wordt.
Geef aanpassingen door aan de verzekeraar
Veel eigenaren van een tweedehands caravan of camper gaan zelf aan de slag met aanpassingen. Denk aan het vernieuwen van het interieur of installeren van zonnepanelen. Het is belangrijk om deze aanpassingen door te geven aan je verzekeraar. Mogelijk is de dekking die je had niet meer toereikend. Stel daarnaast dat er schade ontstaat omdat de panelen kortsluiting veroorzaken, dan is het van belang dat de verzekeraar van het bestaan op de hoogte is.
Verzekeraars stellen daarnaast vaak eisen aan de beveiliging van een tweedehands camper of caravan. Denk hierbij aan het gebruik van goedgekeurde sloten, zoals een wielklem of disselslot. Sommige verzekeraars bieden korting op de premie als je voldoet aan specifieke beveiligingsvoorschriften. Voldoe je niet aan de eisen en wordt er ingebroken of loop je op een andere manier schade op? Mogelijk keert de verzekeraar niet uit.
Door de populariteit van kamperen moet je jouw plek op de camping al vroeg reserveren. Weet je jouw bestemming al? Zorg ervoor dat je op tijd de verzekering regelt. Dan hoeft dat in ieder geval geen onderdeel van de vakantiestress vooraf te zijn. Wil je meer weten over het verzekeren van jouw camper, caravan of auto? Laat een reactie achter via het onderstaande formulier. We helpen je graag verder.