Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Start jouw wooncarrière met een starterslening

Hebben starters het moeilijk op de woningmarkt? Dat is zeker het geval. Gelukkig zijn er regelingen die het kopen van een eerste woning eerder mogelijk maken. Eén daarvan is de Starterslening. Ook in 2024 kun je hier gebruik van maken. Maar wat is de Starterslening? En nog belangrijker, hoe kom je hiervoor in aanmerking? We lichten het graag toe.

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom van de woning en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. Met de starterslening leen je dus nét dat beetje extra voor jouw eerste woning.

Starterslening bestaat uit 2 delen
De Starterslening is een aanvullende hypothecaire lening, als aanvulling op een reguliere hypotheek. De lening bestaat uit de volgende twee delen:

  1. De Starterslening zelf
    Dit is het deel dat annuïtair wordt afgelost. De aflossing en rente op dit leningdeel starten na drie jaar.
  2. De Combinatielening
    Dit deel groeit gedurende de eerste drie jaar, omdat je in die periode nog geen aflossing of rente betaalt. In feite bouw je in dit deel de schuld op die je normaal gesproken zou betalen aan rente en aflossing.

Hoe werkt de starterslening?
In de eerste drie jaar heb je geen maandlasten, omdat je geen rente en aflossing hoeft te betalen. Na deze periode begin je met het aflossen van de lening. Als je inkomen na drie jaar nog steeds te laag is om de volledige lasten te dragen, kun je een hertoets aanvragen. Op basis van deze toets kan de betaling van de aflossing en rente geheel of gedeeltelijk worden uitgesteld, waarbij de Combinatielening verder kan oplopen.

Het bedrag dat je kunt lenen via de Starterslening hangt af van verschillende factoren zoals je inkomen, eventuele schulden (zoals studieschuld), en de waarde van de woning. De lening kan maximaal 20% van de koopprijs of de getaxeerde waarde van de woning bedragen, afhankelijk van welk bedrag lager is.

Voordelen starterslening
Een starterslening kan, afhankelijk van de situatie, circa 30.000 aan extra hypotheek opleveren. Dit kan in de praktijk het verschil maken tussen wel of geen eigen koopwoning kunnen kopen. Dat het effect zo groot is, komt door de vrijstelling van aflossing en rentebetaling in de eerste 3 jaar. Hierdoor kan in die periode lenen tegen lage maandlasten en meer lenen dan het geval zou zijn wanneer je rekening wel direct gepresenteerd krijgt. De hypotheekrente die je later betaalt over het eerste deel is bovendien aftrekbaar bij de inkomstenbelasting.

Aandachtspunten
Om gebruik te kunnen maken van de Startersregeling gelden enkele regels en voorwaarden. Zo moet het gaan om de eerste woning, die je zelf of samen met huisgenoten gaat bewonen. Daarnaast wordt zowel de Starterslening als de combinatielening afgesloten met Nationale Hypotheekgarantie (NGH). De totale looptijd van de starterslening is 30 jaar, met een 15-jarig rentevast termijn.

De kosten koper dien je ook bij een Starterslening met eigen geld of een schenking te betalen. Houd verder rekening met eventuele eisen vanuit de gemeente. Die kan bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat je ten minste 1 jaar in de betreffende gemeente blijft wonen. Check voor alle voorwaarden de SVn-site.

Heb jij plannen om je eerste huis te kopen? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je kinderen? Laat via onderstaand formulier een reactie achter. We voorzien je graag van deskundig advies over de financiering. Naast een reguliere hypotheek nemen we ook de starterslening mee. Dat kan net het laatste zetje zijn die de deur naar je eigen woning opent.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie