Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woning splitsen bij een scheiding: hoe werkt dat precies?

Bij een scheiding waarbij één van de partners in de gezamenlijke woning wil blijven wonen, moet het eigendom gesplitst worden. Het uitkopen van één van de partners is in dit geval een logische stap. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe kun je berekenen wat het bedrag is dat aan de vertrekkende partner betaald moet worden? We lichten het toe met een stappenplan.

Stap 1: vaststellen van de woningwaarde
De eerste stap is het bepalen van de huidige marktwaarde van de woning. Dit laat je doorgaans over aan een onafhankelijke taxateur. Deze taxateur komt langs, bekijkt de woning en de staat ervan, om vervolgens een schatting te maken van de waarde bij verkoop. Bij de verdere berekeningen is deze waarde het uitgangspunt.

Stap 2: de overwaarde berekenen
Zodra je de marktwaarde van de woning weet, trek je daar de openstaande hypotheekschuld vanaf. Het bedrag dat overblijft, is de overwaarde. Als de marktwaarde van het huis bijvoorbeeld €400.000 is en de resterende hypotheekschuld €250.000 bedraagt, dan is de overwaarde €150.000.

Stap 3: verdeling van de overwaarde
In principe wordt de overwaarde gelijk verdeeld tussen beide partners, tenzij er in de huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract andere afspraken zijn gemaakt. In ons voorbeeld betekent dit dat elke partner recht heeft op €75.000 (de helft van de €150.000 overwaarde).

Stap 4: het bepalen van het uitkoopbedrag
Als je je partner wilt uitkopen, betaal je hem of haar het bedrag dat overeenkomt met zijn of haar aandeel in de overwaarde. In ons voorbeeld zou dit betekenen dat je je partner €75.000 betaalt om hem of haar uit te kopen. Dit bedrag kan in de praktijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van specifieke afspraken die jullie onderling overeenkomen. Stel één van de partners neemt alle meubels en spullen over, dan kan dit bijvoorbeeld reden zijn om de verdeling aan te passen.

Stap 5: financiering van de uitkoop
Nu je weet hoeveel je je partner moet betalen, is het belangrijk om na te gaan of je dit bedrag kunt financieren. Dit kan met spaargeld, maar vaak is het nodig om de hypotheek te verhogen. Hiervoor moet je bij de bank nagaan of je in aanmerking komt voor een hogere hypotheek, rekening houdend met je inkomen en financiële situatie.

Stap 6: juridisch regelen
Zodra jullie het eens zijn over het uitkoopbedrag en de financiering geregeld is, moeten de gemaakte afspraken officieel worden vastgelegd. Dit kan via een notaris, die een akte van verdeling opstelt. In deze akte wordt vermeld dat jij de volledige eigenaar van het huis wordt en je partner wordt uitgekocht. Deze akte wordt vervolgens ingeschreven in het Kadaster.

Stap 7: aanpassing van de hypotheek
Nadat de akte van verdeling is ingeschreven, moet de hypotheekverstrekker op de hoogte worden gebracht van de nieuwe situatie. De hypotheek wordt hierop aangepast, zodat deze alleen nog op jouw naam staat.

Aandachtspunten
Houd er rekening mee dat er kosten worden gemaakt bij het splitsen van de woning en regelen van de hypotheekzaken. Denk aan notariskosten, taxatiekosten, en mogelijk een vergoeding aan de geldverstrekker als je de hypotheek tussentijds moet aanpassen. Maak over dit kostenplaatje ook heldere afspraken. Daarnaast kunnen er fiscale gevolgen zijn, zoals de eigenwoningreserve. Laat je hier goed over adviseren.

Het uitkopen van je partner bij een scheiding kan complex zijn. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken zijn een goed begin. Wil je advies over de mogelijkheden bij een scheiding? Laat het ons weten via het onderstaande

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Braas & Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie